Міжнародна акція «Запалімо свічку пам’яті!» у Берліні

16 Жовтня 2018

16 жовтня 2018 року українці, які мешкають у Берліні, провели Міжнародну акцію до 85-тих роковин Голодомору – геноциду «Запалімо свічку пам’яті!» на площі Дорота-Шлегель-плац. Учасники акції запали свічки в пам’ять про мільйони жертв геноциду та згадали прізвища дітей, які були вбиті радянською владою в 1932-1933 роках. 

 

Проведення акції на цій площі не було випадковим, адже вона наповнена спогадами про вбивства єврейських дітей – поруч розташовано пам’ятник дітям-жертвам Голокосту. Також зараз на цій площі експонується фотовиставка «Діти у війні», яка розповідає про долю українських дітей в умовах сьогоднішньої війни на Донбасі.

 

На заході були присутні священнослужителі, дипломати, активісти, мешканці столиці. Присутні підписали відкритого листа на ім’я федерального президента Федеративної Республіки Німеччина Франка-Вальтера Штайнмайєра та канцлера  Ангели Меркель із закликом визнати Голодомор геноцидом української нації.  За словами голови Центральної спілки українців Німеччини Людмили Млош, українська громада вже 10 років поспіль проводить у Берліні заходи вшанування пам’яті  жертв Голодомору та пишуть листи-звернення до влади ФРН. Цього року Президент Німеччини, перебуваючи в Україні з офіційним візитом, відвідав Національний музей «Меморіал жертв Голодомору».  

 

Проведення акції заплановано на 17 жовтня також у Дюссельдорфі, Мюнхені та у Франкфурті-на-Майні.