Міжнародна акція «Запалімо свічку пам’яті!» в Чилі

11 Листопада 2018

Українська громада Чилі приєдналася до Міжнародної акції «Запалімо свічку пам’яті!», присвяченої вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні. У заході взяли участь представники української громади, громадських організацій та друзі України, а також співробітники ВПУ в Чилі, повідомляє прес-служба МЗС України.

З огляду на те, що проведення цьогорічної акції, яка стартувала 1 вересня в Києві, присвячено пам’яті дітей, загиблих під час Голодомору-геноциду, представники української громади прочитали імена 85 померлих дітей зі списку мільйонів жертв Голодомору, після чого присутні запалили свічку пам’яті та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

«Тривалий час тематика Голодомору замовчувалась, а ті, хто насмілювався заговорити про нього, переслідувалися. Після здобуття незалежності Україна знову заговорила в повний голос про цю трагедію, одну з найбільших гуманітарних катастроф ХХ ст., яка сталася в серці Європи. Хто не пам’ятає свого минулого – не має майбутнього», – наголосив Тимчасовий повірений України в Чилі Віталій Цимбалюк, звертаючись до присутніх.

Акція, проведена в Музеї пам’яті та прав людини Чилі, присвяченому вшануванню жертв диктатури, завершилася переглядом документальної стрічки «Голодомор. Технологія геноциду», озвученої англійською мовою та дубльованою іспанськими субтитрами. ВПУ в Чилі передало в архіви Музею кінострічку та буклети іспанською мовою про Голодомор.

1 вересня акція «Запали свічку пам’яті» розпочалась у Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору».

За перебігом акції протягом 85-ти днів можна стежити на веб-сторінці “85-ті роковини Голодомору