На Берлінському кінофестивалі відбулася прем’єра фільму про Гарета Джонса

11 Лютого 2019

У Німеччині стартував 69-й Берлінський міжнародний кінофестиваль – “Берлінале 2019”. Україну в цьому році представляє стрічка “Гарет Джонс” режисерки Агнешки Голланд, повідомляє інформаційне агентство Інтерфакс-Україна.

“Це складний фільм для екранізації. Коли я почитала сценарій, мене вразила його актуальність, подання матеріалу, сюжет і сама тема. Голодомор – один із жахливих злочинів людства в XX столітті, створених людьми або режимом, якщо хочете. Для мене робота над проектом була моральним обов’язком і відповідальністю”, – сказала на прес-конференції 10 лютого режисерка картини А.Голланд.

Режисерка наголосила, що картина також порушує питання, що для сучасної людини означають медіа. “А також який порядок денний у медіа, що ми можемо сказати про фейк-новини або пропаганду, яку легко поширювати у поділеному світі. Я вважаю, що без вільних медіа не може бути демократії”, – сказала А.Голланд.

Стрічка “Гарет Джонс”, що увійшла до основного конкурсу Берлінале, заснована на реальній історії. У центрі сюжету – валлійський журналіст Гарет Джонс, який приїжджає до СРСР у 1930-ті роки, щоб узяти інтерв’ю в Йосипа Сталіна. Згодом він їде в Україну і стає свідком Голодомору. Пізніше, попри загрозу власному життю, Г. Джонс пише статтю про жахіття, свідком яких він став.

Перед початком прем‘єрного показу українська делегація спільно з режисеркою та акторами які брали участь у зйомках фільму провели флеш-моб на підтримку українських політв‘язнів та, зокрема, Олега Сенцова, якого за сфабрикованими звинуваченнями незаконно утримують у російській в‘язниці.

Нагадуємо, Меморіал жертв Голодомору запрошує студентів та учнів на освітнє заняття “Як розрізняти фейки і правду у ЗМІ”. Для запису на урок прохання    телефонувати: (044) 254-45-11