На Харківщині відкрили Музей пам’яті жертв Голодомору

25 Листопада 2018

В рамках заходів до 85-х роковин Голодомору на Харківщині відкрили Музей пам’яті жертв Голодомору, повідомляє прес-служба Харківської ОДА.

Перед відкриттям музею відбулось покладання квітів до Меморіального комплексу пам’яті жертв Голодомору. До заходу долучилося керівництво області, представники духівництва й громадськості, ветерани ООС й волонтери.

Музей пам’яті жертв Голодомору став першим музеєм в Україні, що створений на території об’єднаної територіальної громади. Розташований заклад поруч із Меморіалом жертвам Голодомору.

«Ця дата – страшна подія в історії України, тому Харківська область серйозно готувалася до вшанування загиблих. Дуже кропітка робота проводилася з підготовки, нашими спеціалістами зібрано понад 60 аутентичних експонатів. Тут ви можете побачити унікальні предмети, документи та світлини тих часів, що були зібрані з усієї Харківщини», – зазначив заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев.

Під час відкриття експозиції заступник голови ХОДА Михайло Черняк передав до музею другу книгу «Національна книга пам’яті жертв 1932-1933 років в Україні. Харківська область».

«Минуле видання книги пам’яті було надруковане майже 10 років тому. У другій книзі доповнений перелік жертв Голодомору 1932-1933 років, що проживали на той час на території Харківської області. Матеріал допрацьований спеціалістами, але й на даний момент він не повний. Усі ми знаємо, як факти на той час приховували, а насправді люди вмирали цілими селами. Ми й надалі працюватимемо над тим, аби відновити історичну справедливість. Наш народ повинен знати свою історію», – відзначив Михайло Черняк.

За його словами, до експозиції музею увійшли й речі людей, імена яких надруковані у виданні.