На Хмельниччині демонтовано меморіальну дошку комнезамівцям

4 Серпня 2022

У селищі Вовковинці на Хмельниччині демонтували меморіальну дошку, встановлену як згадку про те, що в цьому будинку розташовувався волосний комітет незаможних селян (комнезам), повідомляє проєкт «Декомунізація.Україна». Цей осередок, як свідчить напис на дошці, діяв у приміщенні в 1921-1922 роках, тобто рівно сто років тому.

Фото – фейсбук-сторінка “Декомунізація. Україна”

Нагадаємо, мережа комнезамів була створена більшовиками в травні 1920 року для здійснення соціально-економічної політики більшовицької влади на селі – по суті, для виконання найчорнішої роботи більшовицького режиму. До них входили, як правило, сільські нероби та аутсайдери, які раптом опинилися на високому щаблі влади. Як зазначає «Енциклопедія Голодомору», комнезами сприяли здійсненню примусової колективізації та політики розкуркулення в 1929–1931 рр., брали участь у діяльності буксирних бригад, роботі сільрад, займалися вилученням селянського хліба, були представлені в різних комісіях для встановлення подвірних хлібозаготівельних завдань.

У селищі Вовковинці, як свідчить Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років Хмельницької області під час геноциду померли щонайменше 150 осіб. Прізвища 92 людей вдалося встановити. Вражаюче, що в селі досі висіла меморіальна дошка на згадку про організацію, яка була безпосередньо причетна до грабунку селян та як його наслідку – Голодомору.