На окупованій Херсонщині на вчителів чинять тиск

7 Липня 2022

На території окупованої Херсонщини загарбники змушують вчителів відновити навчання у новому навчальному році за російськими програмами. Про це проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я» розповів учитель історії Сергій Шишковський.

«На початку тиску не було. Таке відчуття, що окупанти – чи вони були впевнені, що всі вчителі захочуть із ними співпрацювати, чи вони взагалі забули про нас, – розповідає він. – Це почалося вже набагато пізніше, вже після закінчення навчального процесу, коли окупанти провели першу педагогічну нараду з директорами і там вони отримали спротив. Вони зрозуміли, що вчителі їх (окупантів. – МГ.) не хочуть, вони не будуть працювати по їхніх програмах. Тоді вже почався тиск. Але це вже кінець травня, початок червня. І зараз тиск посилюється. Їхні вчителі не хочуть їхати сюди, кримські вчителі не хочуть їхати на Херсонщину. І вони (окупанти. – МГ.) розуміють, що якщо нас не вмовити, нас не змусити, то навчання не буде на Херсонщині взагалі».

Навчання з першого вересня, за словами Шишковського, має розпочатися за винятково російськими програмами. Такого предмета як «Історія України» не буде. «Будуть російські стандарти, російська мова викладання. Українська мова можлива як факультатив. І тільки, якщо окупанти на це будуть згодні. Залежить від їхнього настрою. Ну, ми розуміємо, що української мови теж не буде», – додає учитель, якому вдалося виїхати з окупованої території в Україну.

Він зазначає, що незгодним погрожують, «у першу чергу керівництву шкіл – директорам, завучам».

Окупанти видали розпорядження, в якому посилаються на Женевську конвенцію про забезпечення функціонування окупованих територій, де передбачено відповідальність окупанта, яку окупанти переносять на звичайних людей. «Тобто ми хочемо запустити школу, а ви директори, завучі – не хочете. Тобто відповідати будете ви», – каже Шишковський і додає, що людей залякують в’язницею.

«Наші люди теж кажуть: «Ну, почекайте, Женевська конвенція це добре, але ми не будемо співпрацювати, тому що згідно з законом України, коли нас звільнять (а наші вчителі окупантам прямо кажуть, що Херсонщина буде звільнена), тоді нас посадять до в’язниці», – розповідає вчитель. – І окупанти почали говорити: «Ви боїтеся української в’язниці, а ви не боїтеся, що ми вас засадимо на той самий термін, і ви не будете сидіти в Херсоні? Ми вас відправимо в Росію». Згадуючи історію, росіяни любили відправляти українців в Сибір. Тобто реально є таке розуміння, що ті люди, які можуть отримати певні терміни, не будуть повернуті в Україну взагалі».

Фото – slovoidilo.ua.