На звільненій Київщині документують звірства окупантів

3 Квітня 2022

У звільнених від російських загарбників містах під Києвом – Бучі, Ірпені, Гостомелі та інших – спливають шокуючі факти звірств рашистів.

Так, у Бучі виявили «братську могилу», де поховано 280 мирних мешканців. Про це повідомив мер Бучі Анатолій Федорук. Крім того зруйновані вулиці містечка всіяні тілами цивільних, багато хто – зі зв’язаними руками. Переважно це чоловіки віком від 18 до 60 років. Знаходили серед вбитих росіянами й підлітків.

Тіла вбитих росіянами людей у Бучі. Фото – фейсбук-сторінка Ірини Геращенко.

Тіла людей, які намагалися евакуюватися, знаходять і на навколишніх дорогах.

Водночас, Міноборони України повідомило, що за 20 кілометрів від Києва на узбіччі дороги були знайдені тіла 4-5 жінок, яких вбили російські нелюди. «Біля траси за 20 км від Києва виявлено загиблих мирних жителів. Під ковдрою 4-5 мертвих оголених жінок, яких російські варвари намагалися спалити тут же, на узбіччі дороги», – йдеться у повідомленні.

«Вбиті цивільні лежать у дворах, біля будинків, попід дорогою. У деяких руки зв’язані за спиною, на тілах ознаки катувань», – наголошує Уповноважений з прав людини Людмила Денісова.

Жертви – цивільні беззбройні люди. Фото – «Радіо Свобода».

Також на Київщині виявлено тіла старости села Мотижин Ольги Сухенко та її чоловіка, повідомив голова Макарова Вадим Токар у Telegram. «Сумна новина. Знайдено тіла старости села Мотижин Ольги Сухенко та її чоловіка Ігоря Сухенка, які були взяті в полон орками 10 днів тому. До сьогодні їх доля була невідома», – повідомив він. Згодом з’ясувалося, що разом із подружжям було вбито й їхнього сина. Усіх трьох військовослужбовці рф захопили 23 березня в їхньому ж будинку та вивезли в невідомому напрямку. За фактом порушення законів та звичаїв війни було розпочате кримінальне провадження.

Ще кількох розстріляних мирних жителів Мотижина – двох жінок та чотирьох чоловіків окупанти кинули у яму біля дороги, повідомила омбудсмен Денісова. Люди вбиті пострілом у потилицю, у деяких руки зв’язані за спиною.

На території села Гута Межигірська Вишгородського району Київської області знайдено тіло відомого фотожурналіста Максима Левіна. 13 березня він поїхав у зону бойових дій документувати війну, але близько 11 години з ним зник зв’язок. Увесь цей час рідні і друзі розшукували його, сподіваючись, що він у полоні або поранений. За попередньою інформацією беззбройного Максима Левіна військовослужбовці збройних сил РФ вбили двома пострілами зі стрілецької зброї. Вишгородська окружна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом порушення законів і звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Звільнені мешканці Київщини розповідають, що окупанти увесь час грабували і мародерили. «Окупанти не просто грабували помешкання, але й намагалися нанести якомога більше шкоди – розбити, зламати, знищити все, що не могли забрати з собою. Не залишилося жодної вцілілої автівки – вони спалені та розбиті. Багато мешканців цих населених пунктів – це переселенці з Донецької та Луганської областей, які втікали від «русского міра» у 2014 році, але рашисти наздогнали їх у передмісті столиці України», – повідомила Уповноважений з прав людини Людмила Денісова.

Знімки з Київщини шокували весь світ. Фото – «Радіо Свобода».

Омбудсмен наголошує, що «варварська орда РФ має понести найжорстокіше покарання». «Трибунал, а потім пекло! Це – геноцид українського народу відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього, злочин проти людяності, визначений Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду», – зазначає Денісова.

У свою чергу очільник українського МЗС Дмитро Кулеба вже закликав світ ввести жорсткіші санкції щодо Росії через «різанину в Бучі».

«Різанина в Бучі була навмисною. Росіяни прагнуть знищити якнайбільше українців», – написав він у твіттері.

Нині факти вчинення росіянами воєнних злочинів, зокрема страти цивільних, зґвалтування та крадіжки на Київщині, Чернігівщині та Харківщині вже задокументували правозахисники з Human Rights Watch.

Документують воєнні злочини й у коаліції «Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition», до складу якої входить і Центр прав людини ZMINA.

Допомогти фіксувати злочини росіян може кожен, хто стає їх свідком. Зробити це можна за допомогою єдиної платформи для збору інформації. Українці вже допомогли зібрати майже 5 тисяч матеріалів щодо воєнних злочинів Росії.