Анджей Дуда: “Це катастрофа за допомогою голоду”

21 Вересня 2022
Президент Польщі Анджей Дуда порівняв тактику путінського режиму щодо знищення врожаю в Україні та блокування експорту зерна з нелюдською політикою Голодомору 1930-х років. Про це він заявив у своєму виступі на 77-й Генасамблеї ООН, повідомляє  Укрінформ.

«Від самого початку вторгнення росія умисно й цинічно знищувала посіви, сільськогосподарське обладнання», – сказав президент Польщі.

Він підкреслив, що через це врожай суттєво зменшився, адже росія захопила 22% сільськогосподарських угідь України. За попередніми оцінками, цього року Україна збере на 35% менше зерна «від того, що давала ця житниця значної частини світу».

Дуда констатував, що від таких дій росіян страждає не лише Україна, а й інші держави, які потребують українського зерна. І саме це, за його словами, є економічною зброєю, яка найсильніше  б’є по Африці та Близькому Сходу.

«Я достатньо довго займаюся політикою, аби бути наївним у цьому питанні. Ми бачимо цілеспрямовану й свідому політику. Це катастрофа за допомогою голоду, спровокована росією, – переконаний Дуда. –  Ми зобов’язані не допустити, щоб у ХХІ сторіччі хтось свідомо й цинічно викликав штучний голод з метою досягнення своїх політичних цілей, як це робив сталін у 1930-х роках».

Польський лідер акцентував, що «бачить необхідність створення механізмів покарання» для притягнення до відповідальності винних у порушеннях міжнародного права, «тих, хто свідомо знищує посіви». Він додав, що росія веде війну не лише проти України, а й проти спільних цінностей усього людства.

Фото – фейсбук-сторінка Анджея Дуди.