Німецький фонд засудив демонтаж пам’ятника жертвам Голодомору в Маріуполі

20 Жовтня 2022

Федеральний фонд з вивчення диктатури у Східній Німеччині засудив демонтаж пам’ятника жертвам Голодомору в Маріуполі. Про це йдеться в заяві Фонду, оприлюдненій на офіційній сторінці у фейсбуці.

«Вчора російські окупаційні війська демонтували пам’ятник жертвам Голодомору 1932-1933 років і політичних репресій у центрі українського міста Маріуполь. За даними ЗМІ, гранітний монумент хочуть використати як будівельний матеріал, — йдеться в повідомленні. — Федеральний фонд рішуче засуджує цей цинічний акт знищення пам’ятки української культури».

У Фонді наголошують, що це «наслідок політики, яку роками проводить Росія в галузі історії, заперечуючи злочин Сталіна проти українського населення і намагаючись стерти його з колективної пам’яті».

Представники фонду нагадують, що Голодомор в Україні є одним із найбільших злочинів ХХ століття.  «Протягом двох років мільйони людей були свідомо й навмисно заморені голодом. Сталінський Радянський Союз робив усе можливе, щоб зламати опір сільського населення колективізації. Безжально проведена конфіскація всього продовольства та насіннєвих фондів, депортації та каральні операції призвели до незліченної кількості жертв, у тому числі багатьох дітей», — йдеться в заяві.

У Фонді наголошують, що лише після розпаду Радянського Союзу з’явилася можливість публічно говорити про цей злочин та досліджувати його.