Нова книга українською мовою про Гарета Джонса

5 Травня 2020

Видавництво «Човен» завершило переклад та літературне редагування книги Мірослава Влекли (Mirosław Wlekły) «Людина, яка забагато знала».

Книга написана у формі репортажу-реконструкції подорожі Ґарета Джонса  до Радянського Союзу в 1930-х роках Ґарета Джонса. Британський журналіст побував в Україні в період масової смертності від Голодомору і першим розповів у західних медіа правду про геноцид українців.

“Я пройшов через безліч сіл і дванадцять колгоспів. Скрізь я чув плач: “У нас немає хліба. Ми помираємо!” “Передайте в Англію, що ми пухнемо від голоду“. Більшість офіційних осіб заперечують існування будь-якого голоду, але через кілька хвилин після одного такого заперечення в потязі, я насмілився кинути на підлогу шматок зчерствілого хліба. Наче куля селянин кинувся на підлогу та поглинув його. Те саме повторилось зі шкіркою апельсина. Навіть чиновники з транспорту та офіцери ОДПУ попередили мене про небезпеку подорожей селом вночі через велику кількість зневірених через голод людей”, – так описував Ґарет Джонс побачене в Україні.

Друк книги розпочнеться із послабленням карантинних обмежень, повідомили у Видавництві.

Нагадаємо, у 2019 році у Музеї Голодомору презентували книгу «Ґарет Джонс. Ціна правди».