Окупанти розграбовують українські музеї та приватні колекції

18 Травня 2022

Рашисти не тільки знищують культурну спадщину українців бомбардуваннями, а й вивозять у окупований Крим майно херсонських музеїв та мистецькі колекції навчальних закладів. Відомо, що з 12 травня російські військові розпочали проведення цілеспрямованих рейдів до помешкань місцевих краєзнавців, колекціонерів, і магазинів антикваріату. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«Примусово відбирають все, що становить хоч найменшу художню чи історичну цінність. Інформацію про наявність колекцій їм повідомляють так звані «цивільні експерти» з числа колаборантів. Вони ж дають попередню оцінку щодо цінності експонатів», – йдеться в інформації ГУР.

За словами свідків, представники ЗС РФ, які залучались до проведення рейдів, не схожі на звичайних військовослужбовців. Вони екіпіровані одягом західного зразка, пересуваються на позашляховиках Toyota. Втім, мають зброю російського виробництва.

Цінності вивозяться невеликими вантажівками у супроводі позашляховиків. Іноді – в супроводі ББМ «Тигр».

Такі пограбування загарбниками є системними і здійснюються на всіх окупованих територіях. Так, наприкінці квітня у Мелітопольському краєзнавчому музеї окупанти викрали скіфське золото. Унікальну колекцію IV ст. до н.е. працівники музею сховали у надійному місці, коли розпочалась війна і регіон опинився під контролем російських військових. Проте місцеві колаборанти допомогли росіянам розшукати історичні цінності.

«Військові РФ захопили Мелітопольський міський краєзнавчий музей. Колаборанти вказали росіянам місце, де зберігається скіфське золото, що було виявлено археологами у 50-х роках минулого сторіччя», – повідомили 27 квітня у Запорізькій ОВА.

На фото: Зруйнований музей Григорія Сквороди  на Харківщині. 

Фото KHARKIV Today.