Омбудсмен Людмила Денісова: Ворог катує місцеве населення на окупованих територіях

17 Березня 2022

У населених пунктах, які тимчасово захоплені або оточені ворогом,  рашистські бойовики катують місцеве населення. Про це повідомила Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова.

Так, на Сумщині окупанти виганяють людей з будинків і займаються мародерством.

Використовуючи відсутність гуманітарних коридорів, вони влаштували «марші озброєння» Сумщиною. Села, куди заходить ворог на нічліг, страждають найбільше: росіяни вриваються в будинки, виганяють людей на вулицю та забирають їжу. Вирізають худобу та птицю.

На Херсонщині у селищі Високопілля окупанти викрадають цивільний транспорт для переміщення, а  у місцевих жителів забирають документи на транспорт.

У Маріуполі в полон до окупантів потрапила відома парамедик, Народний Герой України Юлія Паєвська разом зі своїм водієм Сергієм. Вона 8 років рятувала життя мирних мешканців, в тому числі дітей та поранених військових. Юлія має інвалідність і проблеми зі здоров’ям. Перебування у полоні загрожує її життю та здоров’ю.

Юлія Паєвська.

«Захоплення цивільних заручників та терор населення окупованих територій є прямим порушенням статей 3 та 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, статей 9 і 21 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і статті 5 Європейської конвенції з прав людини», – наголошує Людмила Денісова.

Омбудсмен закликає міжнародну спільноту вжити всіх можливих заходів тиску для припинення військової агресії російської федерації та виведення бойовиків країни-агресора з території України.

Фото – фейсбук-сторінка Людмили Денісової.