«Освободітєлі» елеваторів: дії окупантів нагадують 30-ті роки

24 Травня 2022

Росіяни крадуть збіжжя, техніку та заганяють фермерів у колгоспи на окупованих територіях, на решті України – нищать елеватори і продуктові склади

Навіть якщо війна в Україні закінчиться якнайшвидше, продовольча криза у світі розтягнеться на найближчі два роки. Адже Україна не встигне, а десь не зможе через наслідки боїв засіяти всі необхідні площі. Отже, не збере восени урожай, який годував би чималу частину світу наступного року, зазначають експерти. Сьогодні привид голоду загрожує майже 400 мільйонам людей у всьому світі (українське зерно експортується до країн Європи, Північної Африки, Близького Сходу та Азії). Показово, що в 90–ты роковини Голодомору–геноциду 1932–1933 рр., кремлівський режим знову вдається до використання голоду, як інструменту винищення не тільки українців, а й упокорення світу, який підтримує в цей складний час нашу країну.

«Все це нагадує тридцяті роки минулого століття»

Російські окупанти вкрали та вивезли з України  в напрямку Криму орієнтовно 400–500 тис. тонн зерна. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський. За його словами, одна тонна вкраденого збіжжя коштує $ 250–300.  Навіть за найскромнішими підрахунками, розмір вкраденого обраховується сумою в понад 100 млн доларів.

«Це великий бізнес, який курують люди вищого рівня: працівники спецслужб країни–агресора, військові і різноманітні аферисти, – додав міністр. Він пояснює, що «Крим у цей сезон, навіть коли ми його контролювали, стандартно вже завозив зерно з інших регіонів». А враховуючи, що в останні декілька років півострів фактично не вирощував зернові, зокрема, через відсутність поливу, збіжжя, яке відправляють із кримських портів, безперечно є краденим. «На нашу думку, практично всі кораблі, які йдуть із зерном з Севастополя, – це кораблі з краденим українським зерном. Адже немає ніякого розумного логістичного підходу, щоб переміщувати зерно з континентальної частини росії і вантажити через Севастополь, якщо це можна робити ближче, через російські порти», – додав Микола Сольський.

Асоціації напрошуються самі собою. «Все це нагадує тридцяті роки минулого століття і ще раз показує справжнє обличчя російського агресора», – наголосив міністр.

За його словами, на сьогодні є розуміння, які локальні трейдери та представники російського ринку цим займаються. Інформацію про такі випадки передають у правоохоронні органи, а прокуратура реєструє всі факти. Водночас МЗС України працює над тим, щоб за допомогою наших західних партнерів це зерно було оперативно арештоване та конфісковане.

Відомий випадок, коли награбоване зерно окупанти намагалися продати в Єгипет. Однак їм це не вдалося – аферистів вчасно вивели на чисту воду, тож єгиптяни купувати крадене відмовилися.

А згодом офіційні українські джерела повідомили, що викрадене з України зерно – вже в Середземному морі. На суховантажних суднах під російськими прапорами вантаж прямує до Сирії – однієї з небагатьох країн, яка підтримує путіна і його політику. Звідти контрабандою зерно може постачатися до інших країн Близького Сходу.

Забрати все!

Окупанти нещадно спустошують Херсонську, Запорізьку, Луганську, Донецьку та окремі райони Харківської областей. Російські грабіжники крадуть не тільки зерно, а й соняшник, олію, великі обсяги овочів (буряк, картоплю, капусту). Також вилучають зерно на посів – грабунки нащадками колишніх більшовиків набули загрозливих масштабів.

Зафіксовано навіть викрадення міндобрив і сільськогосподарської техніки. Так, у Мелітополі Запорізької області окупанти на початку березня пограбували  дилерський центр «Агротек», який є дистриб’ютором виробника сільськогосподарської техніки «Джон Дір». Загалом було викрадено 27 одиниць техніки, вартість якої оцінюють у 5 млн доларів.

Проте скористатися награбованим крадії не змогли – техніку вдалося заблокувати дистанційно. Тож мародери навіть не змогли завести дороговартісні машини. Завдяки даним GPS–навігації, з’ясувалося, що частина цієї техніки перебуває в Чечні, неподалік Грозного (це за більш як 1 100 км від місця викрадення). Відомо, що зловмисники шукають спеціалістів, які можуть допомогти привести її у робочий стан. Як бачимо, вміння чуже добро перетворювати на народне, росіяни не розгубили навіть з роками.

Беруть все без розбору, підтверджує генеральний директор агрокомпанії з Донеччини HarvEast Дмитро Скорняков. В окупації опинилися 80 000 га зі 130 000 га, які орендувала компанія. «Коли російські військові увійшли до Донецької області, вони, ймовірно, вирішили показати, що вони «найдобріші в світі люди». Тому дозволили місцевим, які підтримують «ДНР», забрати нашу фуражну пшеницю», – іронізує Скорняков. В подальшому вже окупанти почали вивозити зерно. Експропріюють не лише зерно, а й сільгосптехніку. Росіяни дозволили місцевим фермерам, які погодилися перереєструватися в «ДНР», забрати будь–яку техніку HarvEast, яка їм сподобалася. Дуже по–більшовицьки: забрати в багатих (чужих), щоб роздати бідним (своїм).

Проте це не весь сюр окупаційної політики. В кращих традиціях «дєди отнімалі» російські зайди оголосили про створення… колгоспів. А з незгодними розправляються швидко і жорстоко. Про вражаючий випадок розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами, в окупованому Сватові рашисти провели збори фермерів та розповіли, що все повертається до комунальної власності, колгоспу.

«Один із дрібних фермерів встав і сказав: «Як ви собі це уявляєте? Я все життя трудився на землі, я поклав туди здоров’я, велику кількість сил та коштів. У мене є результат, я заробляю гроші. Це моя земля, моя техніка. На мене працюють люди. І ви хочете, щоб я усе віддав в колгосп? Я цього не хочу», – зазначив Сергій Гайдай. Ввечері окупанти приїхали до нього додому на БТРі та розстріляли будинок. Хвалити Бога, люди залишились живі. «Таким чином  пригнічують будь–яке бажання сперечатися з рашистами», — додав Сергій Гайдай.

А скрізь, куди не дотягуються загребущі руки окупантів, долітають їхні ракети. Вони цілеспрямовано б’ють по елеваторах і продуктових складах. Так, ними було знищено надсучасний елеватор у Рубіжному на Луганщині – він був збудований лише в 2020 році та оснащений новітнім обладнанням. Разом із приміщенням було знищено всю сільгосппродукцію, яка там зберігалася: 17 тисяч тонн пшениці та 8,5 тисяч тонн соняшника. Тією кількістю зерна, яка згоріла внаслідок удару, можна було б упродовж року годувати хлібом 300 тисяч людей. Крім цього росіяни розбомбили елеватори на Миколаївщині, Дніпропетровщині, Житомирщині.

А ще – ворог зумисно блокує доставку продовольства в окуповані міста і села.  Як наслідок таких дій –  маємо вже безліч випадків, коли люди помирали від недоїдання та зневоднення. І це в XXI столітті, в державі, яку вважають житницею світу!

«Геноцид українства в умовах нинішньої російсько–української війни через штучне створення голоду проявляється не тільки в блокуванні продовольчої допомоги оточеним населеним пунктам, а й у перешкоджанні засівати поля. Останні свідомо знищуються бойовими діями окупанта, ворог підриває сільськогосподарську техніку, стріляє насамперед по тракторах, мінує наш чорнозем, – наголошує завідувач кафедри історії світового українства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор історичних наук, професор Володимир Сергійчук. – А це вже не тільки геноцид українства, це покарання для всього світу, який сьогодні підтримує Україну, бо незасіяні наші поля – це недоодержаний хліб та інші продукти, якими ми ділимося як визнана світова житниця».

У путіна планується «рекордний врожай»

Вивезення збіжжя з України – це не самодіяльне мародерство, а послідовна політика росії. Хоча сама росія вдає, ніби ніяк до цього не причетна.

«Це зерно, техніку, олію тощо краде не рф як суверен, це крадуть комерційні мародери які супроводжують збройні сили російської федерації. Через корупційні зв’язки, прикриваючись автоматами російського війська, вони здійснюють грабіжницькі операції на окупованій території, – зазначає економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Тобто йдеться про грабіжників, яких прикриває російська федерація. В контексті того, що відбувається, ми маємо справу з державою, що фінансує тероризм. І той факт, що низка країн, зокрема прибалтійці, визначили рф як країну–терориста, – це перший крок до подальшого визнання росії країною, яка фінансує тероризм.  

Водночас ми пам’ятаємо, що відбувалося з російським окупантом на півночі Київської області, як вони звідти вивозили все, що потрапляло під руку. Зараз ми бачимо їхню поведінку на півдні України і розуміємо загальну тенденцію».

Наразі було лише одне офіційне звернення влади Красноярського краю з приводу можливості вивезення зерна та овочів для внутрішніх потреб, нагадує експерт. Але ця інформація потім хутко щезла з офіційного сайту, де вона була оприлюднена. «Тобто вони прекрасно розуміють юридичні наслідки подібних речей на державному рівні. Тому діють хитріше – здійснюють пограбування руками комерційних злодіїв, а щодо держави – то «іхтамнєт», – додає Олег Пендзин.

Але злодійські вуха російської влади все одно стирчать над цими злочинами. І поки росія тоннами краде зерно з України, путін заявляє, що у федерації очікується «рекордний врожай». «За попередніми оцінками фахівців, збір зерна може становити 130 млн тонн, у тому числі 87 млн тонн пшениці. Якщо так станеться, а ми будемо розраховувати саме на це, то це може стати рекордом за всю історію росії», – сказав путін.

Чи не за рахунок українського зерна прогнозується цей рекордний урожай? Бо «жнива» у путінських грабіжників на півдні і сході України – в самому розпалі.