Парламент ухвалив Заяву про вчинення РФ геноциду в Україні

15 Квітня 2022

Верховна Рада України у четвер, 14 квітня 2022 року, ухвалила  Заяву «Про вчинення російською федерацією геноциду в Україні».

Як зазначено у постанові № 7276, її ухвалення стане першим кроком до викриття істинних намірів російської федерації, її дій щодо знищення українського народу під час збройної агресії проти України й донесення цієї інформації до міжнародної спільноти з метою ініціювання притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

«Обставини, що передують і супроводжують розв’язання та ведення агресивної війни Російської Федерації проти України однозначно вказують на намір керівництва Російської Федерації знищити Український народ. Напередодні повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України В. Путін заперечив існування України як окремої держави і заявив, що Україна є «невід’ємною частиною» Росії та російського «історичного, культурного та духовного простору», – йдеться в пояснювальній записці до проєкту постанови. – Цьому передували й інші заяви В. Путіна про те, що українці – це не окремий народ, а частина російського народу. Твердження В. Путіна про те, що український та російський народи не є різними, натомість є одним народом, означає ніщо інше, як заперечення самого факту існування одного із цих двох народів – українського народу».

Автори постанови наводять масові факти вчинення дій, спрямованих на знищення українського народу:

  • звірства на тимчасово окупованих територіях (зокрема, в містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь та багатьох інших населених пунктах), що виявлялися у численних випадках вбивств, викрадення, позбавлення свободи людей, їх катування, ґвалтування, глумління над тілами вбитих, розстріли людей, цілих сімей, включно з дітьми;
  • спрямовані умисні удари на цивільне населення, цивільні об’єкти та об’єкти, що користуються особливим захистом (лікарні, школи, дитсадки), як у Маріуполі (скидання бомб на пологовий будинок, театр, де в укритті знаходилися люди, а біля самої будівлі був напис «Діти»),
  • створення умов життя, що розраховані на фізичне знищення населення України, блокада населених пунктів, знищення в таких пунктах цивільної інфраструктури (електро-, водо- та теплопостачання тощо) в поєднанні з перешкоджанням доступу гуманітарних вантажів та евакуації мирного населення;
  • численні факти примусового переміщення тисяч людей, в тому числі дітей, з числа цивільного населення України на територію Російської Федерації або тимчасово нею окуповані території України.
  • заборона на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях використання української мови та україномовних книг, запровадження освіта російською мовою та з російським ідеологічним спрямуванням.

Верховна Рада України звернулася до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав щодо визнання вчинення російською федерацією геноциду Українського народу, а також злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України.

«Ми звертаємося до міжнародної спільноти з проханням визнати вчинення росією геноциду Українського народу, а також злочинів проти людяності та воєнних злочинів в Україні, – наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. – Невизнання цього факту, приховування геноциду за «м’якшими» термінами є ніщо іншим, як неповага до пам’яті тисячі невинно вбитих українців, зокрема – маленьких дітей. Я вірю, що весь світ з нами і за нас. Сподіваюсь, що всі цивілізовані країни світу поділяють позицію Парламенту України!»