Перша леді вшанувала у Вашингтоні пам’ять знищених Голодомором українців

21 Липня 2022

Під час робочої поїздки до США перша леді Олена Зеленська 19 липня вшанувала пам’ять знищених українців біля Меморіалу жертвам Голодомору-геноциду, що у Вашингтоні.

«Десятки, сотні, тисячі колосків – від них 90 років тому залежало життя наших предків. Колосок міг врятувати життя, і за нього можна було поплатитися життям,написала Олена Зеленська у фейсбуці. – Меморіал жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні у центрі Вашингтона має саме такий вигляд: поле колосків, втілене в бронзі. За кожним із них – чиясь доля й пам’ять про спробу винищення українців».

Тут також відбулася її зустріч пані Зеленської з українською діаспорою.

«Відвідуючи це місце, яке так перегукується з нашим трагічним сьогоденням, де Росія намагається вкотре знищити Україну, я отримала справжній промінчик світла – зустріч з українською громадою у США. Це люди, які й за тисячі кілометрів від батьківщини пам’ятають, хто вони, які знають мову, які в перших лавах, по-волонтерськи, відгукнулися на російський напад і кинулися допомагати батьківщині та співвітчизникам, – додала перша леді. – Перефразовуючи відому притчу: коли колоски тримаються разом, їх не підкосити й не зламати. Отже, не зламати й нас».

Водночас, як наголосив Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому звернення 21 липня, «першим реальним результатом візиту першої леді України в Сполучені Штати» став проєкт резолюції про визнання дій Росії в Україні геноцидом. Його представили сенатори Ріш, Кардін, Вікер, Блюменталь, Портман, Шахін та Грем.

У резолюції зазначено, що дії Росії в Україні, які включають примусову депортацію до Росії та цілеспрямоване вбивство українського цивільного населення під час масових звірств, є геноцидом проти народу України. Сенатори представили резолюцію невдовзі після того, як Олена Зеленська виступила зі зверненням безпосередньо до Конгресу США.

Фото – фейсбук-сторінка Олени Зеленської.