Фото Мирослава Скорика

Помер український композитор Мирослав Скорик

1 Червня 2020

Сьогодні не стало видатного українського композитора Мирослава Скорика, автора «Мелодії ля-мінор», написаної до фільму «Високий перевал». Вона стала одним із сучасних символів Голодомору.

Мирослав Скорик відійшов у вічність на 81-му році життя.

🕯Вічна пам’ять генієві.

Мирослав Скорик народився 13 липня 1938 року у Львові, його батьки отримали освіту у Віденському університеті, а бабця була рідною сестрою оперної співачки Соломії Крушельницької.

У 1947 р. всю родину було репресовано та вивезено до Сибіру. Там майбутній композитор навчався гри на фортепіано в учениці Рахманінова Валентини Канторової.

У 1955 році родині Скорика було дозволено повернутися до Львова. У 1955–1960 роках Мирослав Скорик навчався у Львівській державній консерваторії ім. Миколи Лисенка під керівництвом професорів Станіслава Людкевича (теорія музики), Романа Сімовича та Адама Солтиса (композиція).

Згодом композитор викладав у Львівській та Київській консерваторіях. Упродовж 6 років був співголовою Національної спілки композиторів України, а від 2011-го до 2016-го працював художнім керівником Київської опери.

Мирослав Скорик удостоєний звання Герой України. У його колекції – близько десятка державних нагород. А шедеври композитора відомі далеко за межами України.

Прощання з маестро відбудеться у четвер у Соборі святого Юра у Львові. Вже у п’ятницю Мирослава Скорика поховають на Личаківському кладовищі.

Джерело: Zaxid.Net 5 канал