Оператор Олексій Жиленко знімає на відео літню жінку, свідка Голодомору, на фоні її будинку.

Працівники Міністерства культури України вирушили у експедицію для запису свідчень очевидців Голодомору

25 Жовтня 2018

До 85-тих роковин Голодомору Міністерство культури України спільно з Національним музеєм «Меморіал жертв Голодомору» започаткували проект із запису інтерв’ю людей, які пережили Голодомор. З цією метою співробітники Міністерства в жовтні 2018 року вирушили у експедицію на Черкащину, попередньо отримавши від музею контактні дані свідків Голодомору. Результати експедицій, а саме серія відеозаписів, будуть оприлюднені на телебаченні, а потім передані на зберігання до музею. Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» планує в майбутнього демонструвати відеозаписи в Залі пам’яті.

«Знімаємо серію історій надзвичайних людей, що пережили в своєму житті найстрашніше – Голодомор-геноцид 1932-1933.. Від їх розповідей мороз по шкірі.. І розуміння – час минув, а ворог у нас лишився той самий. І зараз кожен з нас це має усвідомити, і зробити кожен на своєму місці все, аби такі злочини проти людства ніколи не могли повторитися. І завжди пам’ятати та передавати нащадкам історії тих, хто бачив Голодомор на власні очі», – ділиться враженнями від експедиції прес-секретар Міністра культури  Юлія Даценко.

“Я люблю вареники з картоплею, сиром, печіночкою… Дякувати Богу, що сьогодні я можу не тільки ними смакувати… а 85 років тому я мріяв з’їсти хоча б один оладушок з цвіту акації чи липи…”, наводить слова свідка Голодомору Івана Стукала (1928 р.н), учасниця експедиції Любов Гоцуляк.

У  серпні 2018 року завідувач науково-дослідного відділу Лариса Артеменко та старший науковий співробітник Ольга Вигодованець здійснили науково-пошукову експедицію до Черкаської області (Городищенський, Смілянський та Чигиринський райони)