Росія хоче русифікувати депортованих українських дітей

14 Квітня 2022

Депортованих російськими окупантами українських дітей, багато з яких стали сиротами через геноцид нашого народу, хочуть примусово русифікувати. Про це заявив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, коментуючи заяви представників російської влади, які скаржаться, що «звільнені» українські діти, вивезені до російської федерації, не знають і не хочуть знати мови «асвабадітєлєй», повідомляє «Укрінформ».

«Росіяни самі визнають факт того, що українські діти не володіють російською мовою. У зв’язку з чим путінська влада йде на новий злочин, який має всі ознаки лінгвоциду:  цілеспрямовані дискримінаційні дії стосовно носіїв української мови. Наших дітей хочуть запроторити до «мовних шкіл», насправді – до СІЗО та колоній для неповнолітніх зі своїм «контингентом», де в інтенсивному режимі насаджуватимуть чужу для них мову, тюремну субкультуру, а каратимуть кримінальною відповідальністю за найменше порушення режиму чи вигаданий проступок. Не виключаю, що будуть окремі колонії як для наших хлопців, так і дівчат, яких можуть принижувати і піддавати тортурам. Це безпрецедентний злочин проти українських дітей, свідоме порушення прав людини, міжнародна відповідальність за злочини проти людяності», – зазначив Тарас Кремінь.

З інформації, яку поширюють у соцмережах російські та сепаратистські сміттєсайти, відомо, що на окупованих українських територіях для школярів також планують організувати «школи» інтенсивного вивчення історії та мови окупанта.

«Неможливо уявити, що це будуть за «школи», і який досвід там набудуть діти. Треба зробити все можливе, щоб визволити наших дітей з російського полону і рабства. Політика лінгвоциду українських дітей, депортації та тюремні перспективи – міна уповільненої дії для цивілізованого світу, спрямована на очевидні спроби знищення майбутнього української нації», – сказав Тарас Кремінь.

Уповноважений закликав міжнародні правозахисні організації відреагувати на злочинні дії країни-агресора та вкотре наголосив на важливості прийняття рішення про призупинення членства росії в ОБСЄ.

«Численні порушення прав людини не можуть залишитися безкарними. Світове співтовариство має жорстко реагувати на злочини росії. Об’єднуючись, ми зупинимо зло ХХІ століття. Країна-терористів, гвалтівників і вбивць має бути покараною!» – наголосив Тарас Кремінь.