Росію вигнали із ПАРЄ: Європа має бути єдиною з Україною

16 Березня 2022

Парламентська асамблея Ради Європи одноголосно ухвалила рішення про виключення росії зі складу організації. Таке рішення було ухвадене через повномасштабне вторгнення в Україну. Про це повідомляється на сайті ПАРЄ.

«Своїми діями в Україні російська влада позбавляє російський народ благ найпередовішої у світі системи захисту прав людини, включно з юрисдикцію Європейського суду з прав людини та нашою великою конвенційною системою», – йдеться в повідомленні.

Водночас в організації мають намір використати всі засоби для підтримки українського народу в його боротьбі проти агресора.

«У ці важкі часи важливо, щоб Європа була сильна та єдина з Україною, її владою та українським народом», – сказано в повідомленні.

Цікаво, що напередодні, передчуваючи ганебне вигнання, росія  сама заявила, що хоче вийти зі складу Парламентської асамблеї. «Росія, намагаючись зберегти обличчя, сьогодні (15 березня) подала лист до Ради Європи про добровільний вихід з організації. Натомість ми добиваємось саме виключення росії, і ми зробили все для цього. Такої єдиності в ПАРЄ ще не було – 216 «за» з 219 голосів. ПАРЄ виправляє свої помилки», – наголосила голова української делегації в Асамблеї, народна депутатка Марія Мезенцева.

Отож заяву росії про самостійний вихід зі складу ПАРЄ було проігноровано, її вигнали з дотриманням всіх процедур, щоб агресор не зміг уникнути законного покарання.

Остаточне рішення щодо цього питання у четвер, 17 березня, має  ухвалити Комітет Міністрів Ради Європи.