Російська митниця вилучила книги про Голодомор як «екстремістські»

5 Травня 2022

Ростовська митниця повідомила про затримання 20 друкованих видань українською мовою, серед яких декілька книг були на тему  Голодомору. Про це повідомляє «Кавказ. Реалії», що є ресурсом «Радіо Свобода».

Ростовська митниця не уточнює, хто саме намагався провезти книжки, відомо тільки, що це був громадянин Росії, який перетинав кордон на пункті пропуску «Донецьк» на автомобілі ГАЗ «Тигр». Власник книжок пояснив, що віз їх для своєї приватної колекції.

Російські митники вилучили літературу, як «екстремістські матеріали».

Нагадаємо, в росії вже більше десяти років існує федеральний список екстремістських матеріалів, до якого потрапили, зокрема, книжки про Голодомор в Україні 1932-1933 рр. та про український національно-визвольний рух і УПА.

Серед них під номером 1151 згадано видання «Голодомор 1932-1933 рокiв в Українi: Матерiали кримiнальної справи № 475», під номером 1153 – книжкуа Володимира Василенка «Голодомор 1932-1933 років в Україні як злочин геноциду: правова оцінка» та під номером 1154 – Василя Марочка «Геноцид українцiв. Серiя: Голодомори 1932-1933. Голодомор». В Україні та інших державах ця література вільно поширюється і не належить до заборонених.

Але росія продовжує заперечувати Голодомор як умисний злочин сталінського режиму. Відтак затято бореться і з альтернативною точкою зору, і з літературою, де події трактують не так, як вигідно їй. Що ж, воювати з книжками і правдою – це давня традиція “на росії”.

Фото – intb.te.ua.