Російські війська пошкодили 28 духовних споруд

16 Березня 2022

З часу активної війни рф проти України від дій окупаційних військ постраждали щонайменше 28 споруд духовного значення, не враховуючи прилеглих будівель. Переважна більшість із них ㅡ православні храми.

Про це повідомляє Державна служба України з етнополітики та свободи совісті.

Духовні споруди ㅡ церкви, мечеті, синагоги і релігійні освітні заклади ㅡ постраждали у щонайменше восьми областях України:  Київській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Луганській, Харківській, Чернігівській та Сумській .

Так, 14 березня на територію Української євангельської теологічної семінарії (УЄТС) у Києві прилетіли російські снаряди, будівлі семінарії пошкоджені. УЄТС була створена у 1992 році й забезпечувала комплексну підготовку служителям з України, Азербайджану, Вірменії, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Узбекистану, Білорусі, Молдови та росії.

Окрім того, на Київщині було пошкоджено або зруйновано: храм на честь пророка Іллі та Апостола Андрія Первозванного, Георгіївську церкву Бориспільської єпархії УПЦ, храм Покрову Пресвятої Богородиці, Храм Великомученика Георгія Побідоносця, храм Різдва Пресвятої Богородиці, храм Вознесіння Господнього, храм на честь святителя Іоасафа Білгородського.

У Донецькій області було частково зруйновано або пошкоджено Святогірську лавру, храм ПЦУ в місті Волноваха, Свято-Успенський монастир, храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці, Костянтинівську мечеть.

У Луганській області зазнали руйнувань Христо-Різдвяний кафедральний собор, Свято-Катерининський храм, Другий Митрофанівський храм і недільна школа у Лисичанську.

У Харківській області: храм Святої благовірної цариці Тамари, синагога Об’єднаної єврейської громади України, храм на честь святих Жінок Мироносиць, Успенський собор, Університетський Антоніївський храм, курії Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні.

У Запорізькій області: храм на честь святителя Тихона у місті Гуляйполе.

У Сумській області: будівля Сумської духовної семінарії Української Православної Церкви.

У Чернігівській області: будівля Єлецького Успенського монастирі, Георгіївського храму у Ніжині.

У Житомирській області: 160-річний дерев’яний храм на честь Пресвятої Богородиці в селі В’язівка, Покровська церква в Малині.

«У той час, як пропагандисти кремля цинічно прикривають власні імперські амбіції тезами про «захист православ’я», агресивна атака російських військ руйнує православні храми та інші святині релігійних спільнот України», ㅡ зазначають у Держслужбі.