«Розбудова Меморіалу жертв Голодомору – справа честі, духовності і шани до історії» – Володимир Гройсман

16 Квітня 2018

«Розбудова Національного музею “Меморіал жертв Голодомору” – це справа честі, духовності і шани до історії з боку кожного громадянина. Саме тому, на часі – якнайшвидше відновлення робіт з розбудови другої черги музею, продовження історичних досліджень, а також залучення широких верств населення до справи збереження пам’яті про мільйони людей – передусім, через створення Наглядової ради музею та аудиту всіх витрат на будівництво». На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спеціальної наради, повідомляє Урядовий портал.

«Будівництво меморіалу пам’яті жертв Голодомору – справа честі. Коли ми втрачаємо близьких, ми ставимо їм пам’ятники, намагаємось увіковічнити пам’ять. А тут ми говоримо про мільйони людей, які загинули через штучний голод. У нас країна, де є прекрасні землі, де ніколи не було підстав для голоду. Ці загиблі мільйони мають бути увіковічені, ми маємо проводити дослідження, щоб відновити історичну справедливість, збудувати меморіальний комплекс», – сказав Володимир Гройсман.

Він підкреслив, що всі роботи мають бути прозорими, адже завдання: «не тільки побудувати стіни, але і наповнити їх змістом».

«І тут треба, щоб з одного боку була частка держави, з іншого боку має бути внесок кожного українця. Саме тому необхідне створення фонду будівництва, щоб залучати всіх, хто небайдужий», – запропонував Прем’єр-міністр. – Має бути створена Наглядова рада, обрано її главу, який буде викликати довіру у всіх громадян. Аудити (всіх процесів) будемо проводити буквально он-лайн, щоб всі бачили скільки коштів і на що витрачається, щоб не було затримок будівництва. Ми вже розпочали цей процес, маємо закінчити за 36 місяців, коли музей буде повністю сформований».