Сейм Латвії визнав росію державою-спонсором тероризму

12 Серпня 2022

Депутати латвійського парламенту 11 серпня ухвалили заяву, в якій оголосили росію державою-спонсором тероризму і назвали її дії в Україні «цілеспрямованим геноцидом проти українського народу». Про це повідомляє пресслужба Сейму.

Водночас Сейм закликав інші країни висловити таку ж точку зору.

У тексті вказано, що росія цілеспрямовано атакує мирне населення на території України.

«Росія протягом багатьох років підтримувала та фінансувала терористичні режими та організації різними способами – прямо та опосередковано – як найбільший постачальник зброї для режиму Асада в Сирії та як виконавець, наприклад, отруєння родини Скрипалів або збиття рейсу MH17. Зараз росія застосувала таку ж безжалісну, аморальну та незаконну тактику в Україні, оскільки вона використовує неточну та заборонену в світі зброю та боєприпаси і з непропорційною жорстокістю завдає ударів по цивільних особах та громадських місцях», – наголосив Ріхардс Колс, голова комітету закордонних справ латвійського парламенту.

У своїй заяві латвійські депутати закликали країни Євросоюзу негайно зупинити видачу туристичних та в’їзних віз громадянам росії та білорусі. Латвія вже зробила це на початку серпня.

Нагадаємо, Верховна Рада 14 квітня визнала росію державою-терористом, а її політичний режим – неонацистським за «суттю і практикою». Президент України Володимир Зеленський заявляв, що визнання росії «державою-терористом» потрібне не як політичний жест, а як дієвий захист вільного світу.