Суд у Гаазі сьогодні розпочинає слухання справи про геноцид

7 Березня 2022

У понеділок, 7 березня, відбудеться перше засідання Міжнародного Суду ООН в Гаазі щодо звинувачень у геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Російської Федерації).

Україну на цих усних слуханнях представлятиме спеціально створена делегація. Згідно з Указом Президента Володимира Зеленського, до складу української делегації увійшли:

Антон Кориневич – Постійний представник Президента в Автономній Республіці Крим, глава делегації, агент України;

Оксана Золотарьова – голова Департаменту Міжнародного права МЗС України, заступник глави делегації, заступник агента України;

Олена Зеркаль – Надзвичайний і Повноважний посол;

Тарас Качка – заступник міністра економіки України, торговий представник України.

Також глава делегації за потреби має право залучати для забезпечення роботи делегації України представників державних органів, адвокатів, радників, експертів і технічних працівників.

Перші усні слухання в справі триватимуть 7-8 березня в місті Гаага (Королівство Нідерланди).

Нагадаємо, 27 лютого президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна офіційно направила позов проти Росії до Міжнародного суду ООН у Гаазі. «Вимагаємо притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії. Просимо суд негайно наказати РФ припинити військові дії і призначити слухання вже наступного тижня», – написав Зеленський у твіттері.

У Кремлі неодноразово заявляли про нібито геноцид на Донбасі з боку Києва і про необхідність «захистити від цього геноциду» громадян Росії у Донецьку та Луганську.