Сумський краєзнавчий музей приєднався до відзначення 85-річниці Голодомору відкривши виставку

9 Грудня 2018

У пам`ять про 85-ту річницю Голодомору Сумський обласний краєзнавчий музей створив виставку «Скорботні жнива Сумщини 1932-1933».

 

В експозиції представлено листи, щоденники, копії документів, а також тогочасний посуд, знаряддя праці для роботи в полі та «страви», приготовані відповідно до реалій 1932-33 рр. – хліб з полови, горіхові бруньки, конюшина, квасолеве бадилля з водою тощо. За основу виставки взято 4 щоденники селянина з Сумщини Дмитра Паладича, які змогла зберегти, а потім передати до музею його онука. Експозицію розміщено в локації, що нагадує сільський будинок. «На деякий час ми перетворили приміщення на інтер’єр слобожанської садиби – з білими стінами, але чорними від горя вікнами», – пояснив в інтерв’ю директор музею Владислав Терентьєв.

За словами директора музею, пам’ять про Голодомор є надзвичайно важливою для області, адже тільки за мартирологом “Національної книги пам’яті жертв Голодомору” кількість вбитих голодом людей на Сумщині налічує понад 48 тисяч осіб. Як відомо, списки Національної книги пам’яті є неповними. Радянська влада доклала зусиль аби приховати масштаби злочину: фальсифікація статистики, вилучення книг реєстрації актів про смерть та фрагментарне ведення обліку смертності від голоду в 1932-1933 в Україні.

 

Виставку було урочисто відкрито 23 листопада до Дня пам’яті жертв Голодомору й триватиме вона протягом трьох місяців. Відвідати її можна щоденно, крім понеділка, з 9-ї до 17-ї години за адресою м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 2. Телефон для довідок: 22-17-74.