Свічка у кожному вікні, хода у кожному селі

23 Листопада 2018

24 листопада мільйони українців взяли участь у заходах вшанування пам’яті жертв Голодомору- геноциду в 1932-33 роках. Люди запалювали свічки біля вікон, організовували пам’ятну ходу або віча у своєму населеному пункті. Ми зібрали кілька репортажів з церемоній вшанування, які пройшли по всій Україні.


В містечку Жовкві 23 листопада відбулося Народне поминальне віче. Скорботною ходою учасники заходу в районному центрі Львівської області зібралися біля пам’ятного знака-хреста. Там відбулося покладання квітів, проведення панахиди та було вшановано пам’ять 7 мільйонів українців – жертв геноциду 1932-1933 років, хвилиною мовчання.

 

У селі Петрівка Покровського району Донецької області жителі підтримали всеукраїнську акцію, зібравшись біля пам’ятного хреста жертвам Голодомору. Попередньо вчителі історії цього села опитали живих очевидців з метою збору та фіксації інформації про Голодомор у своїй місцевості. А 24 листопада у сільській бібліотеці було проведено захід «Пам’ять колосків – до життя непройдених п’ять кроків» для школярів та усіх охочих.

 

У Христинівці, одному з районних центрів Черкаської області, пам’ять жертв Голодомору-геноциду вшанували скорботним мітингом-реквіємом та поминальною панахидою на міському кладовищі. Жителі принесли з собою квіти, вінки, сніпки колосків та лампадки в пам’ять про невинно вбитих українців. Під час панахиди протоієрей отець Геннадій наголосив, що «потрібно пам’ятати про цю трагедію, аби вона ніколи більше не повторилася».