Свідок Голодомору Анна Заворотня: «Голод – страшніший за радіацію»

9 Грудня 2018

На Instagram сторінці National Geographic було опубліковане фото та історія українки Анни Заворотні, яка проживає зараз в селі Куповате біля Чорнобиля. Жінка згадала про Голодомор.


Попри складне життя (Голодомор, Друга світова війна, вибух на Чорнобильській АЕС), жінка у свої 78 років (на момент створення фото 2008 р.) виглядає радісною, і такою усміхненою вона й потрапила до об’єктиву турецького фотографа Рени Еффенді, коли та відвідала місцевість навколо Чорнобиля, щоб задокументувати феномен самопоселенців.

 

Пані Анна розповіла фотографу історію свого життя, згадавши, що народилася вона у найтяжчий рік – 1932. З розповідей, вона знає, що дивом змогла уникнути канібалізму з боку односельчан, які збожеволівши від голоду намагалися вбити 6-місячне немовля. Розповіді про ці жахливі події назавжди закарбувалися в її пам’яті: «Радіації я не боюсь. Я її не бачу. А от голодування боюсь».

 

У записі National Geographic читаємо, що «Голодомор є штучно нав’язаний голод на території України під час радянського панування». Фотограф на своїй сторінці конкретніше зазначила : “Сталін створив голод та заблокував Україну”). Ми раді, що такі історії українських людей поширюються на міжнародному рівні за допомогою таких авторитетних ресурсів як National Geographic.