Світові лідери заявляють, що в Україні росія чинить геноцид

14 Квітня 2022

Звірства, які відбуваються в Україні, є геноцидом і дедалі очевиднішим стає, «що путін просто намагається знищити навіть ідею бути українцем». Про це заявив президент США Джо Байден, повідомляє «Голос Америки».

Президент США Джо Байден. Фото – Reuters.

«Так, я назвав це геноцидом, бо стає чіткіше й чіткіше, що Путін просто намагається знищити ідею можливості бути українцями і докази зростають», – сказав президент Байден журналістам 12 квітня.

Президент Байден не раз говорив про воєнні злочини Росії, і давно казав, що вважає Путіна відповідальним за вбивства, але застосування терміну геноцид називають визначальним.

Байден додав, що він наразі дає особисту моральну оцінку, а юридичну повинні дати міжнародні правники. «З’являється щоразу більше доказів буквально жахливих речей, які росіяни скоїли в Україні, і ми будемо дізнаватися лише більше й більше про спустошення, і дамо юристам визначити на міжнародному рівні, чи це підпадає під визначення, чи ні», – сказав Байден.

Президент України Володимир Зеленський назвав заяву Байдена «справжніми словами справжнього лідера» і наголосив, що «називати речі своїми іменами важливо, щоб протистояти злу».

Аналогічну оцінку трагічним подіям в Україні дав і прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Як повідомляє CBC News, про це він заявив під час спілкування з журналістами, коментуючи вищазгадану заяву президента США Джо Байдена.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Фото –  Marie Claire.

«Існують офіційні процеси щодо визначення геноциду, але я вважаю, що абсолютно правильно, що дедалі більше людей використовують слово «геноцид» щодо того, що робить Росія, що зробив Володимир Путін», – сказав Трюдо.

Він нагадав, що російські військові обстрілювали медичні установи, залізничні вокзали, здійснювали напади на мирних громадян, зокрема сексуальне насильство, а також атакували українську ідентичність і культуру.

«Це воєнні злочини, за які має відповідати Путін. Це злочини проти людяності», – додав Трюдо.

Такі дії росіян він назвав абсолютно неприйнятними і відзначив, що Канада була однією із перших країн, яка порушила справу у Міжнародному суді ООН в Гаазі, щоб притягнути путіна до відповідальності за воєнні злочини.

У свою чергу президент Колумбії Іван Дуке також назвав дії росії в Україні геноцидом українців, повідомляє CNN.

Президент Колумбії Іван Дуке. Фото – Reuters.

Дуке запитали, чи погоджується він з президентом США Джо Байденом, який назвав воєнні злочини росії в Україні геноцидом. Очільник Колумбії відповів ствердно. «Те, що відбувається в Україні — це геноцид. І це має припинитись… Це божевілля», — сказав Дуке.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон та президент Польщі Анджей Дуда також використовували слово «геноцид», щоб описати злочини рф в Україні.