Тарас Кремінь: Лінгвоцид – частина геноциду

17 Березня 2022

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наголошує, що російські окупанти продовжують політику геноциду – лінгвоциду. Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці.

Так, за його даними, на території Донецької та Луганської областей, щойно окупованих російськими військами, вороги продовжують політику деукраїнізації закладів освіти. Вороги повідомляють про відновлення навчального процесу у школах, проте зазначають, що такі дисципліни, як «українська мова», «українська література»  та «історія України» вивчатися не будуть.

Крім того, російські злодії цілеспрямовано продовжують обстріл українських телевізійних веж з метою припинення трансляції наших мовників, захоплюють телецентри для подальшого запуску російського телебачення.

«Оскаженілі російські душогуби, здійснюючи геноцид проти громадян України, намагаються влаштувати дітям ще й мовний лінгвоцид. Ці та інші звірства, обрані путінськими терористами, – прямий шлях до Гааги. Там на них зачекалися!», – наголошує Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Уповноважений просить міжнародні правозахисні організації рішуче фіксувати й реагувати на всі злочини, що відбуваються в Україні. «Закликаю наших громадян повідомляти про всі факти порушення прав людини для подальших позовів до міжнародного суду ООН, – наголосив Тарас Кремінь.  – Кремлівського карлика-збоченця, який переплюнув і гітлера, і сталіна, – до найвищої міри покарання!».

Водночас він звернувся до українців і закликав їх розмовляти їх державною мовою. «Пам’ятайте: розмовляти рідною мовою – це тримати лінію оборони на мовному фронті та рішучо йти в наступ. Українська – це наш державний кордон. Ми всі – на його чатах. Тож чим більше буде чутно української в усіх сферах, чим голосніше закликатимуть про підтримку України, чим вище лопотітимуть прапори і знамена, тим швидше зникне кремлівська нісенітниця про «братній народ» та «одін язик», – наголосив він.

І додав: «Кожне слово, сказане рідною мовою, – це передсмертний цвях у труну кривавої імперії зла».

Фото – фейсбук-сторінка Тараса Креміня.