«Трагедія українського села 1920-х -1930-х років»: виставка у Дніпрі

13 Липня 2022

У Музеї спротиву Голодомору в Дніпрі відкрилася виставка графічних робіт художниці Юлії Лисенко «Трагедія українського села 1920-х -1930-х років». Про це повідомляється на сторінці закладу у фейсбуці.

Виставка є візуальною реконструкцією колекції спогадів про українське село східної Луганщини першої половини ХХ століття, які все життя збирала пані Віра Андріївна Аннусова. Ця колекція зберігається у фондах дніпровського музею.

Важливо, що серед малюнків, які фактографічно точно відтворюють сцени більшовицького завоювання України у часи Української революції, грабунку села червоними продзагонами, нав’язування селу комуністичної влади, вивезення зерна в 1932 році в росію, трагедії дітей, у яких помирали батьки навесні 1933-го, а також їжу, яка допомагала врятуватися під час геноциду розміщено й скріншоти сучасних новин, які сколихнули увесь світ. Йдеться про сумнозвісну примусову мобілізацію на тимчасово окупованих росію територіях України, примусове вивезення людей та викрадення колосальних обсягів зерна з України.

Мета виставки – це пересторога, а не «нагнітання». Події вікової давнини можуть повторитися на наших очах.

Виставка працюватиме з 13 по 19 липня з 10.00 до 17.00 (вихідні – субота, неділя).