У бібліотеці Мелітополя окупанти вилучили книжки про Голодомор

26 Травня 2022

Російський пропагандистський ресурс РІА «Новості» поширив відео, на якому з дитячої бібліотеки вилучають «літературу нацистського змісту». Пропагандистський ролик було знято в Центральній дитячій бібліотеці «Мальвіна», що в окупованому Мелітополі.

В описі під відео йдеться про те, що в дитячій бібліотеці «знайшли склад нацистської літератури».

Уявляєте? В бібліотеці знайшли книжки! Цікаво, що, на думку російських пропагандистів, мало бути в бібліотеці? І що ж вони мають на увазі під «нацистською літературою»? Виявляється, це книжки з історії України, зокрема, про Голодомор, та видання патріотичного змісту.

Серед «арештованих» книг на відео бачимо чотиритомник матеріалів комісії Мейса, «Жнива скорботи» Роберта Конквеста, «Як нас морили голодом» Володимира Сергійчука, «Свічу пам’яті» Валентини Борисенко, «Голодомор в Донбасі 1932-1933» Станіслава Блєднова, «Спротив геноциду», «Український голокост 1932-1933. Свідчення тих, хто вижив», «Сталінсько-гітлерівський геноцид українського народу: факти і наслідки» Федора Моргуна, а також книжки про репресії та історію українського опору «Рубали ліс» Лариси Крушельницької, «Усна історія російсько-української війни 2014-2016», «Шлях українського воїна», «Майдан. Пряма мова».

До переліку потрапили навіть художні твори «Чорний ворон» Василя Шкляра та  «Червнева злива» Тимофія Гавриліва. Втім, це далеко не повний список вилучених видань, а лише ті, що вдалося розгледіти на відео.

Цю літературу пропагандист називає творами «псевдоісторичного спрямування». Їх будуть «спрямовувати на вивчення», а потім «архівувати та складувати в окремому приміщенні».

Про рівень людей, які займатимуться експертним «вивченням» книжок, свідчить репліка пані з того ж таки відео: «Це переписана історія з подачі Інституту національної пам’яті, який був створений при Порошенку». УІНП, нагадаємо, створили в 2006 році за Президента Віктора Ющенка, а в 2014-му його реорганізували.

Бібліотека, про яку йдеться, наразі не працює. Бо загарбники і колаборанти називають її «покинутою». І щоб потрапити в середину, їм довелося її «вскрить», але потім чоловік на відео виправив свою обмовку на «відкрити».

Проте сторінка бібліотеки в соцмережах діє і наповнюється постами патріотичного змісту. Дякуємо, колеги, за сміливість і небайдужість! Разом переможемо!

Нагадаємо, раніше знайдені на прикордонній заставі в Куп’янську матеріали з історії України та патріотичного спрямування, російський пропагандист назвав “фальсифікацією”.