У Брюсселі вшанували пам’ять жертв Голодомору

22 Листопада 2021

 У центрі Брюсселя у Соборі Святих Михаїла і Гудули 21 листопада відбулася літургія і панахида за жертвами Голодомору. Присутні згадували та молилися за душі мільйонів українців, що загинули внаслідок штучного масового голоду, влаштованого комуністичним режимом на території України у 1932-1933 роках, повідомляє Укрінформ.

Голодомор був викликаний цілеспрямованими заходами радянської влади, спрямованими на фізичне знищення «буржуазного» українського селянства, на придушення будь-якого спротиву та національно-визвольного руху. Проводилася блокада сіл і цілих районів, де від голоду масово помирали люди. При цьому радянська влада мала великі резерви зерна, та спрямовувала його на експорт.

У результаті цих насильницьких заходів, як було встановлено в ході судових комплексних експертиз, загинуло 10 мільйонів 500 тисяч українців.

Під час служби у Соборі Св. Михаїла і Св. Гудули присутні згадали про ці жахливі події, які ніколи не мають повторитися, та вшанували пам’ять загиблих.

«Такі дні, як сьогодні, є важливими, щоб зберігати ці події у пам’яті, -наголошувалося під час літургії. – Наші поминання мають сенс, бо вчать нас, що зло ніколи не може мати останнього слова. Хай це поминання зміцнить також і нашу молитву, щоб більш ніколи таке не повторилося в нашій історії».

 

Водночас на вулиці увагу перехожих привертав тризуб, який виклали із лампадок на сходах перед храмом, як нагадування світові про страшну трагедію, якої зазнали українці.