У Дніпрі драму про Голодомор зіграли в онкодиспансері

31 Січня 2019

Моновиставу «Свято солодкої лободи» було поставлено за мотивами однойменного твору Лесі Степовички, яка художньо розповіла в ньому історію своєї бабусі, що пережила три штучні голоди, повідомляє 34 телеканал.

За сюжетом, Мокрина Коноводиха (акторка Вероніка Голованьова) є матір’ю 12-х дітей і готова пройти всі страждання голоду, аби тільки її діти вижили. «Не можна помирати, бо дітей треба ще піднімати», – говорить вона сама собі у відчаї. Це історія про величезну силу духу жінки-селянки, яка не ламається під гнітом обставин та навколишньої дійсності.

«Вистава не стільки про той час, скільки про нас, які ми є. Цікаво, чому ми такі, а не інші. Я думаю, те, що буде бачити глядач, воно стане для нього певною духовною підтримкою і для сьогоднішнього дня», – зазначив головний режисер Дніпровського театру імені Тараса Шевченка Анатолій Канцедайло, який поставив виставу. У якості декорацій було використано лише 7 мольбертів з фотографіями людей, які пережили Голодомор. Акторка ніби вступає з ними в діалог під час дійства на сцені.

Лікарі обласного онкодиспансера, які були глядачами вистави, зазначили, що це вдалий спосіб оживити історію, яка відома їм ще зі шкільної парти.

Це не перша вистава про Голодомор, поставлена саме у Дніпрі. Раніше театр «Віримо» поставив драму «Голодна кров» на основі архівних свідчень своєї області.