У Флоренції вшанували пам'ять жертв Голодомору

28 Листопада 2018

Українська громада Флоренції 17 листопада 2018 року провела заходи  до 85-тих роковин Голодомору. Подія відбулася в книжковому магазині «Вільні книги» за участі професора Пізанського університету Етторе Чіннелла. Італійський історик, який досліджує історію Голодомору, у  2015 році видав книгу  «Україна. Забутий геноцид». Виступ професора викликав особливу зацікавленість у присутніх, адже досить невеликій частині громадян Італії відомо про Голодомор. Для багатьох італійців історія геноциду українців 1932-1933 року, вчиненого радянською владою, прозвучала вперше.

 

Просвітницька частина заходу була доповнена творчою. Учасники гурту ЕКА Project  виконали на бандурі пісні, присвячені пам’яті мільйонів жертв Голодомору. Вшанування продовжилося декламуванням вірша «Вечеря», в якому описується остання вечеря української родини під час Голодомору.  Присутні говорили про фіксацію перебігу Голодомору в літературі та мистецтві, згадавши роман Василя Барки «Жовтий князь» та картину Казимира Малевича «Де серп і молот, там смерть і голод».

 

Наразі, Італія не визнала Голодомор геноцидом української нації. Проте Україна в співпраці з українською діаспорою Італії та окремими італійськими діячами науки й культури докладають максимально зусиль для підвищення інформованості громадян цієї країни з історії Голодомору-геноциду, що в перспективі матиме позитивний вплив у питані визнання Голодомору на державному рівні.

 

Нагадуємо,  у вересні 2018 року італійський художник та байкар Сабатіно Шіа передав до Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» серію картин «Голодомор. Геноцид українців». Полотна експонувалися в приміщенні музею протягом осені.

 

Фото та інформація надані організаторами заходу:

Почесне Консульство України у Флоренції

ЕКА Project 

Українська громада у Флоренції