У Гельсінкі показали фільм «Ціна правди»

8 Березня 2022

У столиці Фінляндії – Гельсінкі – 7 березня відбувся публічний захід, мета якого – підтримати Україну та поінформувати місцеву громадськість про те, що насправді відбувається у нас у ці страшні дні війни та нагадати історичний контекст і передумови російського вторгнення. У рамках заходу відбувся показ фільму Аґнєшки Голланд. «Містер Джонс» («Ціна правди»). Організатор події – Національний аудіовізуальний інститут (кіноархів) і міська бібліотека Ооді – один із найпопулярніших у фінській столиці публічних закладів. Про це повідомила журналістка Наталя Терамае (Дмитренко) на своїй сторінці у фейсбуці.

  Під час кінопоказу.

«Фул хаус. 250 місць. Коли живі дають голос мертвим. Фінський кіноархів KAVI організував показ на підтримку України – фільм Mr. Jones. Перед показом я розказала про нашу історію Голодомору, про постійні спроби Росії нас знищити (фізично і ментально), про 12-ий день війни, коли люди живуть без світла, тепла і провізії, про вбитих дітей», – йдеться у дописі.

Свідок Голодомору Іван Якименко.

Оскільки Росія не тільки не визнала злочини комуністичного режиму, зокрема, Голодомор 1932-1933 рр., ба, більше – заперечує їх, вдається до маніпуляцій і перекручувань, за аналогічною схемою путінська влада діє зараз – сучасні події подає неправдиво і брехливо. Тому Наталя Терамае нагадала, що важливо використовувати надійні джерела для отримання інформації, «читати українські англомовні джерела і надійних опініонмейкерів».

Водночас вона закликала фінів долучатися до допомоги Україні, яка потерпає від масштабної гуманітарної катастрофи. «Я представила, як спільнота Ukrainian Association in Finland допомагає батьківщині: гуманітарна допомога, медіаприсутність, постійні мітинги. У нас зібралася класна команда! Україна тут у всіх на вустах і в дії. Самі фіни організовують багато своїх акцій допомоги. На показі також був фінський Червоний хрест».

Тут координують гуманітрану допомогу для України. 

Також пані Терамае зазначила, що є ідея організувати разом із KAVI спільні Українські кінодні. Це допоможе європейцям краще зрозуміти історичне минуле України, її традиції та культуру.