У Кропивницькому презентували книгу до 85-роковин Голодомору

30 Листопада 2018

До 85-х роковин Голодомору-геноциду в Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї презентували книгу “Ті, хто не хотів помирати мовчки…” та відкрили документально – публіцистичну виставки “Україна 1932-1933. Геноцид голодом”, повідомляє прес-служба ОДА.

Про роботу над книгою розповіла її авторка – відома журналістка та краєзнавець Світлана Орел. За її словами, книга написана на основі архівних матеріалів репресованих у 1932-1933 роки.

«Із близько тисячі справ до книги увійшли найбільш показові», – розповіла письменниця. «Багато років все замовчувалася, а потім відкрилися документи, спогади з приголомшливими фактами. І всі ці роки здебільше робився акцент на жертвах, стражданнях, на жалю і сльозах, на трагічних страшних речах, а ось ці моменти масового спротиву, захисту, самозбереження, злості вони якось ігнорувалися».

Світлана Орел подякувала науковцю обласного архіву, досліднику та автору праць про Голодомор Івану Петренку, який допомагав їй у написанні книги.

Книга вийшла в рамках обласної програми розвитку книговидання та книгорозповсюдження тиражем майже 500 екземплярів і розійдеться по всіх бібліотеках області.