У Києві відкрилася виставка «Голодомор: очима українських художників»

22 Листопада 2021

«Голодомор: очима українських художників» – так називається виставка, що відкрилася у Дипломатичній академії України імені Геннадія Удовенка при Міністерстві закордонних справ. На ній представлено картини з приватної колекції директора Американсько-української ділової ради Моргана Вільямса.

Як повідомляє Суспільне, відвідувачі можуть побачити понад 50 робіт українських художників Миколи Бондаренка, Віри Баринової-Кулеби, Нестора Кизенка, Ніни Марченко, Миколи Шевцова, Володимира Куткіна, Івана Новобранця та Ілька Мироненка.

«Про Голодомор можна говорити багато, але цього завжди буде замало. Тому що насправді ми не осягнули й половини тих страждань, через які пройшов наш народ, зазначив на відкритті виставки міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. – Я дуже добре пам’ятаю свою бабусю, родину якої зачепив Голодомор. Вона вижила, але страх був настільки великий, що до початку 2000-х років вона боялася говорити про цю тему. Це був страх, прошитий Сталіним на рівні ДНК українців, і саме це була його мета – злякати і зламати нас. Але ми не зламалися, ми подолали страх, ми будемо дійсно працювати і надалі, щоб світ знав про цю трагедію і про перемогу українців в ній. Тому що нас не вбили, нашу ідентичність не знищили».

Художниця, заслужена діячка мистецтв Віра Баринова-Кулеба, чиї картини представлено на виставці, розповіла, як пережила голод у 1945-1947 роках. «Я збирала гнилу картоплю, збирали всякі корінчики, особливо акацію, яка цвіте жовтим, їли, – каже вона. – І ця виставка багато про що буде говорити всьому світу. Я не видумала нічого, намалювала лише ту правду, яку сама перенесла».

За словами кураторки виставки Наталії Лаврової, в експозиції представлена лише невелика частина колекції.

«Загалом колекція нараховує близько 450 робіт різного жанру – картини, плакати, гравюри, малюнки, графічні роботи. Для цієї колекції принципово було, аби всі роботи створили українські художники і, звичайно, вони всі виконані після 1988 року. Тому що до 1988 року не можна було навіть і згадувати про Голодомор. За це можна було і в ГУЛАГ потрапити, – зазначила вона. – Звичайно, художники були народжені після 1932-1933 років, але їм розповідали батьки, які пережили це. Всі вони мали персональне відчуття цієї теми».

Кураторка розповіла, що раніше організатори вже влаштували чотири виставки за кордоном. Найперша виставка була в Австралії, потім – у Великій Британії, Канаді й США (Чікаго). А нещодавно в столиці США Вашингтоні відкрилася ще одна виставка, повідомила Наталія Лаврова.

Виставка у Дипломатичній академії триватиме до 30 листопада.