У Лос-Анджелесі вшанували пам’ять жертв Голодомору

16 Листопада 2021

Українська діаспора у Лос-Анджелесі (США) організувала жалобний захід зі вшанування пам’яті жертв Голодомору. Представники української громади зібралися  в церкві Святого Володимира, аби молитвою пом’янути тих, чиє життя обірвалося в 1932-1933 роках, повідомляє «Голос Америки».

Потім вшанування продовжилися в українській світлиці. Тут перед присутніми виступили історики, які розповіли нові шокуючі факти про злочин комуністичного режиму.

Зокрема, Володимир Сергійчук, професор Київського університету імені Тераса Шевченка та голова Міжнародної асоціації дослідників Голодомору-геноциду, розповів про вражаючі втрати серед дітей у період з 1932 по 1933 роки. Історик дослідив та проаналізував дані про те, скільки дітей народилося в 1924-1932 роках та скільки з них прийшли в до першого класу у період з 1933 по 1940 роки. За даними історика, приблизно 40 відсотків дітей так і не стали першокласниками.

Також на заході презентували монографію «Українська інтелігенція і геноцид» Вікторії Малько, яка вийшла друком цього року англійською мовою. Авторка книжки викладає історію в Каліфорнійському університеті у Фресно, де розповідає американським студентам про Голодомор.

Поширенням інформації про Голодомор 1932-1933 років українська діаспора в Каліфорнії займається давно і цілеспрямовано. Та головним своїм завданням діаспоряни й українське Консульство в Каліфорнії вважають, аби штат Каліфорнія визнав Голодомор українського народу геноцидом, як це зробили на сьогодні вже 23 американські штати.