У Маріуполі окупанти знищили музей Куїнджі

24 Березня 2022

Художнього музею імені Архипа Куїнджі в Маріуполі більше не існує – 21 березня внаслідок влучання російської авіабомби його було зруйновано. Про це повідомляє Маріупольська міська рада в своєму телеграм-каналі.

В музеї зберігалися оригінали картин всесвітньо відомих майстрів – Івана Айвазовського, Миколи Глущенка, Тетяни Яблонської, Михайла Дерегуса та інших. Їхня доля наразі невідома. Водночас, за словами голови Національної спілки художників України Костянтина Чернявського, оригіналів робіт самого Архипа Куїнджі на момент обстрілу в музеї не було – там залишалися лише копії авторства Андрія Яланського й Олександра Ольхова.

Загалом фонд музею налічував приблизно 2 тисячі експонатів, враховуючи твори живопису, декоративно-ужиткового мистецтва, графіки та скульптури.

«Окупанти свідомо вбивають мирне населення Маріуполя, продовжують знищувати критичну інфраструктуру, нашу культуру та все українське», – йдеться в повідомленні Маріупольської міськради.

Наразі знімків руйнувань будівлі музею немає – місто Маріуполь постійно обстрілюють.

Довідка

Художній музей розташовувався в колишному приватному будинку, збудованому  в стилі північний модерн у 1902 році. На початку XX століття будинок був весільним подарунком голови Маріупольської земської управи Газадінова власній доньці Валентині. Після більшовицького перевороту в жовтні 1917 року будівлю було націоналізовано, згодом її використовували як бібліотеку та історичний партійний архів. У роки Другої світової війни будинок було розграбовано німецькими загарбниками, але сама споруда вціліла. Сучасні російські окупанти довершили те, що не вдалося навіть німецьким загарбникам.

У 1997 року тут було вирішено облаштувати картинну галерею. Наприкінці 2000-х років в будівлі провели реконструкцію за кошти меценатів. Художній музей імені Куїнджі урочисто відкрили 30 жовтня 2010 року.

Загалом в музеї було 10 залів загальною площею 300 м². у подальшому планували відкрити другу чергу музею, аби виставити для огляду більше експонатів.

У колекції музею зібрано понад 950 графічних та 650 живописних творів, а також 150 скульптур і близько 300 творів декоративно-прикладного мистецтва – загалом понад 2000 експонатів. Музей було названо на честь Архипа Куїнджі – живописця і пейзажиста родом із Маріуполя.

Фото – https://zruchno.travel.