У Маріуполі окупанти зруйнували пам’ятник жертвам Голодомору

19 Жовтня 2022

У середу, 19 жовтня, російські окупанти демонтували меморіал жертвам Голодомору, що був встановлений у центрі Маріуполя.

Інформацію про це поширило російське пропагандистське видання «РІА Новості».

Пам’ятник демонтували за допомогою автокрана.

Поплічник російських загарбників, Артем Бобровський прокоментував російським пропагандистам, що «найбільше постраждали від голоду 1932-1933 років зовсім не Україна, і зовсім не Донбас, а Казахстан, Поволжя і Північний Кавказ». А Україна, за словами псевдоісторика, «стоїть на передостанньому місці за кількістю постраждалого населення в регіоні».

У свою чергу викладачка Приазовського державного технічного університету Ольга Шмачкова заявила, що маріупольці в сьогоденні пережили страшні часи, і їм не варто нагадувати «про страшне».  Ольга Шмачкова забула напевно, що той, хто не пам’ятає свого минулого, приречений пережити його знову.

Демонтаж пам’ятника є не тільки злочином проти української культурної спадщини, це злочин проти українського минулого. І яскрава ілюстрація для тих, хто досі міркує: «А прі чьом здєсь памятнікі»?

Довідково

Пам’ятний знак жертвам Голодомору в Маріуполі встановили в 2004 році в невеликому сквері на вулиці Університетській неподалік від Драмтеатру, який російські загарбники навесні знищили разом із людьми.

На невисокому, розділеному на дві частини прямокутному постаменті з чорного і червоного граніту, було зображення перетягнутого стрічкою колосся і колючий дріт – символ ГУЛАГу. На пам’ятнику був напис: “Не забудемо трагедій минулого, щоб не пережити їх знову”. 

Монумент встановили на знак пам’яті про жертв Голодомору і політичних репресій комуністичного тоталітарного режиму.