У Молдові вшанували пам’ять жертв Голодомору

7 Листопада 2019

05 листопада в Міжнародному незалежному університеті Молдови «ULIM» відбувся круглий стіл «Голодомор в Україні 1932-1933 років та організований голод у Молдовській РСР (1946-1947)”, присвячений вшануванню пам’яті жертв, повідомляє Посольство України в Республіці Молдова.

В обговоренні причин, масштабів та наслідків Голодомору в Україні та голоду у Молдові 1946-1947 років взяли участь: Тимчасовий повірений у справах України в Молдові Володимир Боєчко; Проректор з питань міжнародних відносин «ULIM» Валентина Чумаченко; член громадської організації «Жіноча громада українок Молдови» Вероніка Арпінтін; доктор історичних наук, конференціар Інституту історії Молдови Анатол Церану; науковці Одеського державного університету ім. І.Мечникова – доктор історичних наук, професор кафедри археології та етнології України, декан факультету історії і філософії В’ячеслав Кушнір та кандидат історичних наук, доцент кафедри археології і етнології України, заступник декана факультету історії і філософії Наталя Петрова; доктор історичних наук, конференціар, завідувач кафедри міжнародних відносин, політичних наук і журналістики «ULIM» Міхай Черненку, доктор політичних наук факультету міжнародних відносин, політичних наук і журналістики «ULIM» Валерій Міжа.

Учасники конференції акцентували на важливості донесення суспільству правдивої історії, відзначали прогрес України у меморіалізації та забезпеченні міжнародного визнання Голодомору геноцидом українського народу, підкреслювали необхідність здійснення ефективного контролю громадськості за діяльністю влади з метою запобігання повторенню злочинів тоталітаризму.

Після завершення круглого столу у кінотеатрі «Одеон» відбувся показ художнього фільму «Гіркі жнива», який справив на глядачів, особливо на студентську молодь, сильне враження.

Заходи організовано Посольством України у співпраці з «ULIM», громадською організацією «Жіноча громада українок Молдови» та Асоціацією української молоді Молдови «Злагода».