У Палаті представників Конгресу США представлено резолюцію про визнання Голодомору

11 Червня 2018

8 червня 2018 року  Посольство України в Сполучених Штатах Америки повідомило про те, що у Палаті представників Конгресу США було представлено резолюцію про визнання Голодомору геноцидом української нації. 

Проект документу подала група конгресменів від Демократичної та Республіканської партії на чолі зі співголовами Дружби з Україною у Палаті представників Конгресу США Сандерсом Левіним, Марсі Каптур, Браяном Фітцпатриком та Енді Гаррісом.

 

Текст резолюції аналогічний тексту попереднього документу, який був внесений на розгляд Сенату у березні цього року. У документі зазначено, що події 1932-1933 рр. в Україні були спланованим актом геноциду сталінського тоталітарного режиму проти української нації, та включено висновки Комісії США по Голоду в Україні про те, що «Сталін та його оточення вчинили у 1932-1933 рр. геноцид проти українців».

 

Згадана Комісія була створена Конгресом США 13 грудня 1985 року з метою дослідження Голодомору в Україні та представлення американській громадськості її результатів. Виконуючим директором Комісії був Джеймс Мейс, який сьогодні відомий для України як один із провідних дослідників Голодомору. Про роботу Комісія доповіла 22 квітня 1988 року. У доповіді йшла мова про те, що голод в Україні в 1932-1933 роках не був наслідком посухи, а був спричинений політикою керівництва СРСР в особі Йосипа Сталіна.