У Росії порушуються права представників української нацменшини – Рада Європи

16 Січня 2019

15 січня 2019 року опубліковано висновок Консультативного комітету з Рамкової конвенції про захист національних меншин за період з 2012 року по 2017 рік. «Після анексії Криму і конфлікту на сході України контрольовані урядом ЗМІ підтримують патріотичну мобілізацію суспільства проти України. Консультативний комітет стурбований тим, що такий дискурс може привести до маргіналізації не тільки осіб, що належать до української національної меншини, а й тих, хто просто не приєднується до більшості, і тих хто належить до інших груп національних меншин», – йдеться в документі.

 

Комітет заявив, що культурні організації української національної меншини повідомили про перешкоди, що чинить держава,  у діяльності: складнощі з реєстрацією організацій, отримання дозволу на організацію українських культурних заходів. Консультативний комітет стурбований репресіями у відношенні керівників існуючих організацій.

 

Комітет отримував інформацію про випадки залякуванням у зв’язку з широким тлумаченням антиекстреміського законодавства. Наприклад, в РФ публікації про Голодомор вважаються екстремізмом. У документі згадується справа колишнього директора Державної бібліотеки української літератури в Москві, яка була звинувачена в “розпалюванні ненависті і ворожнечі шляхом зловживання службовим становищем “за статтею 282 Кримінального кодексу і в шахрайському використанні бібліотечних фондів. Під час обшуку, у Наталії Шариної вдома знайшли книги про Голодомор, як в Росії вважаються за екстремістку  літературу. В ході судового процесу, широко критикованого за політизованість, вона була поміщена під домашній арешт і в червні 2017 року засуджена до чотирирічного умовного тюремного ув’язнення.

 

Російська Федерація агресивно заперечує кваліфікацію Голодомору геноцидом української нації. Вона блокує ухвалення рішень з визнання Голодомору геноцидом на міжнародному рівні. Применшує інші злочини Радянського Союзу та спотворює трактування історичних подій.