У шкільну програму пропонують повернути твори Уласа Самчука

14 Вересня 2022

Рівненська обласна рада звернулася до міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета з проханням включити в шкільну програму з української літератури твори письменника Уласа Самчука.

Відовідне рішення було ухвалене на сесії, повідомляють у облраді. За таке звернення проголосували 50 депутатів.

У Рівненській обласній раді наголошують, що після здобуття Україною незалежності на уроках літератури школярі вивчали твори Уласа Самчука, зокрема, роман про Голодомор «Марія», уривки з роману «Волинь» та статтю «Нарід чи чернь?». Проте в часи Януковича-Табачника творчість митця була вилучена із шкільного курсу літератури і сьогодні не вивчається.

«Улас Самчук в історії України – знакова постать, «літописець українського простору», життя і творчість якого невіддільні від народу, серед якого він жив і творив. Його твори – не лише про рідну Волинь. У них доля всього українського народу, його боротьба за право бути й жити вільно на своїй землі. Напевно саме тому в радянські часи творчість Уласа Самчука була під забороною. Зважаючи на велич постаті митця, його вагомий внесок у розвиток української літератури, пропонуємо повернути до програми з української літератури вивчення творчості Уласа Самчука», – йдеться в зверненні депутатів облради.

Водночас вони вважають, що вивчення творчого спадку цього знакового митця позитивно відобразиться на громадянській ідентичності українських школярів, сприятиме національно-патріотичному вихованню.

Нагадаємо, Роман Уласа Самчука «Марія» вважається першим у світі твором, який розповідає про колективізацію та Голодомор 1932-1933 років в Україні.