У школах Харківщини знайшли докази вилучення українських книжок

12 Вересня 2022

На звільнених територіях Харківської області знайдено акти про вилучення зі шкіл української літератури та української символіки. Про це написав у фейсбуці журналіст Денис Казанський, виклавши фото цих самих актів. Він додав, що це «докази політики геноциду, яку проводили російські окупанти в Україні».

«Під приводом «боротьби з фашизмом» насамперед почали боротися з українською мовою та культурою, як і сотні років тому. Тоді був Валуєвський циркуляр, тепер  — ці акти, — йдеться в дописі. — Все це відбувалося вже у серпні. Колаборанти були впевнені, що Росія прийшла назавжди, але щось пішло не так».

Як зазначено в актах, у школах вилучали українські підручники, художню літературу, українську символіку, агітаційні матеріали (плакати, стенди) та шкільну документацію. Вилучену літературу перемістили на зберігання в архів. Дивно, що не спалили, як це нерідко практикують окупанти.

Журналіст наголошує, що в разі затримання колаборантів, прізвища яких вказані в актах, покарання для них «має бути максимально серйозним». «Вони не просто співпрацювали з окупантами, а стали співучасниками дій, що мають ознаки етноциду та геноциду», — додає Казанський.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про вилучення книжок із бібліотек на окупованих територіях.

Фото – фейсбук-сторінка Дениса Казанського та zn.ua.