У США відкриється виставка «Україна 1933: Кулінарна книга»

13 Вересня 2022

25 вересня в бібліотеці Українського історико-освітнього центру в місті Сомерсет (штат Нью-Джерсі, США) відкриється виставка «Україна 1933: Кулінарна книга». На виставці, присвяченій 90-им роковинам Голодомору- геноциду 1932-1933 рр. в Україні,  будуть представлені ліногравюри художника і дослідника Миколи Бондаренка. Про це повідомляє офіційний сайт Центру.

Художник-графік Микола Бондаренко є автором книжки «Україна 1933: Кулінарна книга. Пам’ять людська», яка вийшла друком у 2008 році. А в 2019 році побачило світ її друге видання – доповнене перекладом на англійську мову. Автор зібрав та записав свідчення очевидців Голодомору, відтворив та проілюстрував «меню» тих страшних часів.

Замість зображення виснажених селян чи інших сцен страждань і смерті Бондаренко представляє різні рослини і тварин, які люди були змушені їсти, щоб вижити. Вони зображені чіткими чорно-білими лініями на тлі чорного хреста (одночасно нагадуючи християнський хрест і вікно хати), і супроводжуються коротким текстом, що ідентифікує рослину чи тварину та описує, як її готували для споживання.

Ефект ці «рецепти» справляють вражаючий: людина не може не жахнутися від думки про те, що її змушують їсти трави, будяки, лопухи, кукурудзяне лушпиння, котів, собак, пташенят або трупи сільськогосподарських тварин у відчайдушній спробі вижити.

Триватиме виставка з 25 вересня 2022 року до весни 2023 року.