У центрі уваги Genocide Network – Україна

12 Березня 2022

Відбулося позачергове засідання Genocide Network, присвячене Україні. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомила Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

«Оперативна реакція  та допомога Genocide Network, Євроюсту, Єврокомісії та Міжнародного кримінального суду надважлива для нас зараз, – йдеться в дописі. – Отримали потужний меседж від Комісара ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерса – створення «freeze and seize» taskforce для арешту та конфіскації активів осіб, на яких накладені санкції ЄС у зв’язку із агресією РФ. Наша міжвідомча група, яка розшукує активи воєнних злочинців, щоб звернути їх в дохід держави для відбудови України, обов‘язково скоординує свою роботу з європейськими колегами».

Генпрокурор зазначила, що воєнні злочини в Україні вже розслідують п’ять країн. «Президент Євроюсту Ладіслав Хамран пообіцяв всебічну підтримку міжнародним спільним слідчим групам щодо розслідування воєнних злочинів РФ в Україні. Наразі вже 5 країн –  Польща, Литва, Естонія, Німеччина та Словаччина –  відкрили такі національні розслідування», –  наголосила пані Венедіктова.

Вона також додала, що прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан та його команда вже почала розслідування воєнних злочинів в Україні. Він закликав всіх до мобілізації правосуддя.

«Ця мобілізація нині надзвичайно важлива, як і координація зусиль всіх партнерів для розслідування жахливих злочинів, вчинених у результаті російського вторгнення. Спільними зусиллями обов’язково притягнемо усіх винних до відповідальності як на національних, так і міжнародних рівнях», – додала Ірина Венедіктова.

Довідка

The Genocide Network – європейська мережа з розслідування і судового переслідування за геноцид, злочини проти людяності і воєнні злочин («Мережа по геноциду»), що була створена в 2002 році для забезпечення тісної співпраці між національними органами влади при розслідуваннях вищезгаданих злочинів.

Фото – фейсбук-сторінка Ірини Венедіктової.