У Відні пройшов захід, присвячений роковинам Голодомору

15 Листопада 2018

13 листопада Посольство України спільно з Австрійсько-Українським Товариством провели в Університеті Відня меморіальний захід, присвячений 85-им роковинам Голодомору 1932-33 років в Україні, повідомляє прес-служба Посольства України в Республіці Австрія.

З вітальним словом до аудиторії звернулися Посол Олександр Щерба та професор Вольдан.
З доповідями виступили проф. Андреас Каппелер (Відень), проф. Володимир Сергійчук (Київ) та генеральний вікарій віруючих католицької церкви східного обряду Австрії.
Участь в заході взяли науковці, представники урядових структур, дипкорпусу, духовенства, української громади та студенти Віденського університету.

Під час заходу з окремою доповіддю виступив генеральний вікарій вірян католицької церкви східного обряду Австрії Юрій Коласа, повідомляє Укрінформ. Він розповів про те, як в Австрії наприкінці 1933 року за ініціативи Віденського кардинала Теодора Інніцера створювався “Міжконфесійний і міжнародний комітет допомоги територіям Радянського Союзу, що постраждали від голоду”. Він також продемонстрував фотографії українців, померлих прямо на вулицях Харкова, зроблені під час Голодомору австрійським інженером Александром Вінербергером і надалі передані кардиналу Інніцеру.

“І ось цей кардинал замість того, щоб похитати головою, поцокати язиком і зайнятися своїми справами – почав бити в набат. Створив “Міжконфесійний і міжнародний комітет допомоги територіям Радянського Союзу, що постраждали від голоду”. Скликав засідання представлених у Відні релігійних конфесій (відгукнулися всі – і верховний рабин, і глави вірменської, румунської, сербської громад – лише російська православна церква не прийшла). Почав збір коштів та харчів. Очолив спеціальний комітет у Лізі Націй. Це був найвизначніший голос у Європі, кому не було байдуже. Один християнський лідер, якому було діло до людських страждань”, – наголосив Олександр Щерба.

В рамках заходу також відбулося відкриття тематичної виставки, присвяченої 85-им роковинам трагедії Голодомору 1932-33 років в Україні, яка з 13 по 30 листопада буде демонструватись в приміщенні лекційного центру Університету Відня за адресою Universität Wien, Campus Hof 2, Spitalgasse 2, 1090 Wien