У Відні відкриють меморіальну дошку кардиналу Ініцеру

4 Листопада 2019

В Архієпископському палаці у Відні 12 листопада відбудеться урочисте відкриття меморіальної дошки в пам’ять про допомогу архієпископа Віденського, кардинала Теодора Інніцера жертвам Голодомору, повідомляє Укрінформ.

“12 листопада на запрошення архієпископа Відня, кардинала Крістофа Шьонборна відбудеться урочиста академія з нагоди відкриття пам’ятної дошки, вшановуючи кардинала Теодора Інніцера та його роль у допомозі жертвам Голодомору у 1932-1933 роках. У 1933 році кардинал Інніцер був одним з тих небагатьох, хто активно підніс свій голос на захист жертв Голодомору, і не лише словами, а й діями, створивши міжнародну та міжконфесійну організацію з допомоги постраждалим від голоду” – зазначив генеральний вікарій Ординаріату для вірних усіх Східних католицьких церков в Австрії отець Юрій Коласа..

Церемонія, яка розпочнеться о 14.30 у приміщенні “Клубу Штефанплац 4”, пройде за участю представників християнських церков, єврейської громади Відня та світської влади. З вітальним словом, поруч з кардиналом Шьонборном та рабином Відня, виступить і глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук). Офіційний представник від української влади ще узгоджується.

Також 12 листопада відкриють пам’ятну дошку про допомогу Теодора Інніцера жертвам Голодомору. Згідно з особистим рішенням кардинала Шьонборна, вона буде розміщена на почесному місці – у приміщенні Архієпископського палацу біля парадного входу.

Як повідомив о.Юрій Коласа, пам’ятна дошка зроблена з каменю та має круглу форму, нагадуючи жорна. Її текст говоритиме про заклик кардинала Теодора Інніцера від 16 жовтня 1933 року про допомогу жертвам Голодомору 1932-1933 рр. та заснування з його ініціативи “Міжконфесійного і міжнародного комітету допомоги територіям Радянського Союзу, що постраждали від голоду”. Також на дошці міститиметься число “163”, яке буквально означає приблизну кількість зернин в 5 колосках, а в глибшому розумінні – вартість людського життя (відповідно до так званого “Закону про 5 колосків”). Дизайнером пам’ятної дошки став український архітектор Ростислав Бортник, автор присвяченого Голодомору мистецького проєкту “163”.

При цьому, важливим є те, що в німецькомовному тексті дошки згадується слово “Hungermord” (“вбивство голодом”) та “Holodomor” (Голодомор) – як чітке свідчення штучної природи спровокованого радянським режимом голоду. Справа в тому, що до його написання долучалися різні історики і деякими з них на певному етапі пропонувалося вживати радянське визначення, як нібито це було “стихійне лихо” – ” Hungerkatastrophe” (“Голодова катастрофа”).

“І велика заслуга як в самому відкритті дошки, так і згадці на ній слова “Голодомор”, належить кардиналу Крістофу Шьонборну. Після тривалих дискусій та певної перестороги з боку окремих істориків, він особисто наполіг на тому, щоб це слово було згадано та викарбувано на камені”, – зазначив о.Юрій Коласа.