У Вінницькому обласному архіві презентували документальну виставку про Голодомор

5 Грудня 2018

Фотодокументальна виставка “Український Голокост: уроки минулого – заради майбутнього” відкрилася в Державному архіві Вінницької області, повідомляє інтернет-ресурс Місто.

Експозиція складається із чотирьох розділів, які розповідають про економічне та політичне становище на Вінниччині у період 1928-1932 років, неможливість виконання хлібозаготівель, відсутність хліба у населення. Описуються випадки людоїдства і виходи селян із колгоспів. Шокують доповідні записки, у яких йдеться про підкидання дітей до дитячих будинків, високу смертність у дитячих притулках та неможливість утримання дитячих закладів через брак продовольства. 

– Нині у фондах архіву зберігається чимало спогадів очевидців, але більшість з них записані ще наприкінці 1990-х років, коли про Голодомор лише почали говорити. Та не так давно студенти Вінницького державного педагогічного університету передали у фонд архіву 255 справ. Вони розкривають широке поле для дослідження теми Великого голоду у розрізі кожного району, – розповідає архівіст Ігор Тітаренко. – У них згадується про “волинки”, напади на склади, вбивства активістів, поширення листівок, вивезення зерна, відмови виходити на роботу. Описано трагічну ситуацію представників місцевого керівництва, які у намаганні врятувати односельців від голодної смерті ставали жертвами репресій. Їх просто розстрілювали на робочому місці.

Вагому частину виставки складають свідчення очевидчів: «Ці документи збиралися Вінницьким державним педуніверситетом, переважно – студентами вишу, які за місцем свого проживання проводили опитування старожилів, котрі були свідками Голодомору або самі, або хтось із їхніх родичів. Вони зібрали солідну базу. Є такі райони, які представлені дуже добре, а є – погано. Головна цінність цих свідчень у тому, що їх можна співставити з документами, які видавалися в радянський період, тобто після Голодомору, адже чимало з них подавали недостовірну (подекуди брехливу) інформацію»,- зазначив архівіст Ігор Тітаренко .

За даними архівістів, у Вінницькій області Голодомор призвів до смертей понад мільйона осіб. Зокрема, за даними “особливого” сектору Вінницького обкому КП(б)У, до Голодомору на Вінниччині проживали 4 млн 726 тис, а на липень 1934 року населення області зменшилося до 3 млн 598 тис осіб.